Начало Рали Симеон Симеонов с титла в Hyundai Racing Trophy и клас RC5

Симеон Симеонов с титла в Hyundai Racing Trophy и клас RC5

125
0

Рали „Стари столици“ разпредели и трофеите в марковия шампионат Hyundai Racing Trophy за 2017 г. В третия си сезон в тази надпревара Симеон Симеонов триумфира с титлата. Всъщност, това бе известно преди старта на шуменското рали, но младежът само трябваше да затвърди удпеха си.

В дъжда и студа на рали „Стари столици“ екипажите на Hyundai Racing Trophy Симеон Симеонов/Йордан Йорданов, Денис Станчовски/Младен Карчев и Виктория Гъркова/Велислава Павлова окупираха първите три места в клас RC5 в националния рали шампионат на България за тази година. Освен това трите дуета на 2-о, 3-о и 4-о място класирането за купата за млади пилоти „Тодор Славов“ 2017 г. Вики и Велислава пък станаха шампионки при жените на рали. За лош късмет обаче, само половин точка не достигна на екипа на Hyundai Racing Trophy, да спечелят и отборната титла на рали. Те останаха втори с минималната разлика.

Мони тази година бе непобедим – спечели всичките шест кръга от шампионата Hyundai Racing Trophy Освен това 18-годишният пилот стана 3-и в клас RC5 в Шумен, което ме донесе титлата. Но не му беше никак лесно. Осбено в Шумен. Симеон завърши първия ден на второ място, след 16-годишния Денис Станчовски, който показа сериозно каране на наводнените съботни етапи. В неделя дъждът бе по-слаб и почти спря, етапите бяха влажни, но не наводнени, а Мони започна щурм към първото място. Бавно и методично той топеше преднината от 27 сек. на Денис. Двамата се бориха до последно. Симеон взе четири от петте отсечки, но до последния етап изоставаше от Денис с 3,1 сек. Развръзката дойде с последната отсечка „Валери Великов“, когато Симеон Симеонов отново спечели етапа с 6 сек. пред Станчовски и го победи само с 3 сек.  Двамата заеха и първо и второ място за купата за млади пилоти „Тодор Славов“, а Виктория Гъркова – трето.

Определено Мони не е много бърз на мокро. Призна си, че мократа настилка не е сред любимите му и трудно се отпуска да натисне газта. Симеонов коментира: „Казах си, че днес, каквото и да става, трябва да се престраша да бъда бърз. И го направихме още на първата отсечка – с по-късни спирания, с по-голяма скорост. Това ни помогна да спечелим. За следващия сезон трябва да променя много неща. Първо трябва да карам максимално бързо от самото начало, за да не му се налага да наваксва впоследствие. Много съм благодарен на треньорите от Motor Sport Academy и екипа на Hyundai Racing Trophy за успехите си. Може би догодина ще мислим за по-високия клас. Поздравявам Денис за карането му. Този шампионат оказа, че много помага на такива млади момчета като нас да се развиваме.“

Денис също е доволен, въпреки че загуби битката: „Този шампионат ми даде наистина много. Всичко, каквото съм постигнал, е благодарение на автомобила Hyundai i20 Coupe Rи на моите треньори Петър Гьошев и Георги Гвоздейков. Беше трудно състезание, но исках да спечеля. Канзентрирах се на мокрото трасе и бях доста уверен в карането си, особено в първия ден, когато беше пороя. Доволен съм, вече свикнах с колата и се разбираме отлично навигатора ми Младен Карчев.“

Виктория Гъркова е доволна от представянето си и успешното завършване на сезона. Тя е категорична, че ще продължи да се развива. „За мен беше чест да съм част от Hyundai Racing Trophy. Необходими са тренировки, усилия и усърдност“, каза тя.

На церемонията по връчване на трофеите победителите получиха парични награди от Николай Парасков – представител на „Тотал България“ – спонсор на шампионата.