Начало Moto News Шефът на Дорна Спортс получи награда за спортни заслуги

Шефът на Дорна Спортс получи награда за спортни заслуги

33
0

Генералният директор на компанията Дорна Спортс – Кармело Езпелета, бе награден със златен медал за спортни заслуги от испанското кралското семейство в Мадрид.

Дорна Спортс е компанията, която държи собствеността на комерсиалните права на шампионата MotoGP.

Видовете медали, които кралското семейство на Испания връчва, са общо три – златен, сребърен и бронзов, като тази година сребърен медал бе връчен на пилота Хулиан Симон, който миналата година спечели световната титла в клас до 125 кубически сантиметра.

Професионалната кариера на Кармело Езпелета започва през 1974-та година, когато той става директор на пистата Калафат. Четири години по-късно той се мести в Мадрид, за да оглави пистата Джарама, както и спортните дейности на кралския автомобилен клуб на Испания (RACE). През десетте години, в които е начело на Джарама, Езпелета организира четири кръга от Формула 1 и десет кръга от MotoGP.

През 1988-ма той се връща в Барселона, за да стане директор на консорциума за създаването на пистата Каталуня, както и на кралския автомобилен клуб на Каталуня (RACC).

През 1991-ва година Дорна Спортс купуват комерсиалните права за световния шампионат MotoGP и Езпелета става шеф на моторспорт-отдела на компанията. Седем години по-късно пък той вече е генерален директор на цялата компания.