Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ще се върне ли Гран при на Мексико в календара?

Ще се върне ли Гран при на Мексико в календара?

40
0

Според последното развитие на нещата през 2004 г. в календара на ФИА предстоят промени засягащи две от европейските състезания. След като пистата Спа, на която се провежда Гран при на Белгия отпадна от календара за тази година заради влизащата по-рано забрана за реклама на тютюневи изделия през следващата година това ще сполети и пистата А1-ринг, на която се провежда Гран при на Австрия. Въпреки че Бърни Еклестън дава надежди на организаторите на двете състезания, за скорошно завръщане на дневен ред стоят две нови състезания. Едното ще е за Гран при на Бахрейн, а другото предвидено за 2004 г. е за Гран при на Китай.
Покрай тези две нови състезания се заговори и за интерес от страна на Мексико за завръщане в световния шампионат.
На преминалото Гран при на Испания в Барселона е присъствала мексиканска делегация, чиято цел е била да преговаря лично с Бърни Еклестън за завръщането на мексиканското Гран при. За последен път то се проведе през 1992 г. на пистата Ерманос Родригес край Мексико сити, която в последствие започна да бъде част от календара на КАРТ сериите.
Според осведомени източници става дума за изграждането на нова писта в мексиканската провинция Куйнтана Ру намираща се на полуостров Юкатан и която ще се бори пред ФИА за получаване на най-висок клас. Целта е да бъде направен района по-атрактивен за туристите, намалели значително след инцидента в Ню Йорк на 11 септември 2001 г.