Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шумахер застана под върха!

Шумахер застана под върха!

36
0

Михаел Шумахер изкачи още едно, много важно стъпало към спечелването на рекордна шеста титла във Формула 1. В непрекъснато сменящите се атмосферни условия на Индианополис вчера германецът спечели чудесна победа, изпреварвайки останалия втори Кими Райконен и Хайнц-Харалд Френцен (трети).
Битката започна още от първите метри след старта. Най-добре тръгна Михаел Шумахер, като буквално се изстреля от седма на четвърта позиция. За разлика от него, Хуан Пабло Монтоя се озова седми на първия завой. Поведе Райконен пред Панис, Ралф и Михаел Шумахер, Барикело, Култард и Монтоя.
Още в края на първата обиколка Култард изпревари Барикело. В следващия тур Монтоя опита да направи същото, но той и бразилецът се закачиха и Ферари-то излетя в чакъла. Комисарите пък решиха, че Хуан Пабло е предизвикал предотвратим инцидент и го наказаха с минаване през бокса.
Малко след това времето изигра най-съществена роля в развитието на надпреварата. Започна да ръми и в този момент се видя, че при такива условия гумите на Мишлен се държат по-добре от тези на Бриджстоун: Михаел Шумахер бе задминат последователно от Култард, Трули, Алонсо и Монтоя. Колумбиецът успя да стане втори, докато Михаел бе едва шести. В 17-ия тур обаче Хуан Пабло влезе в бокса, където системата за дозареждане на Уилямс за пореден път този сезон заяде и Монтоя се забави повече от 15 секунди. Едновременно с него в пита бе и Райконен, който обаче престоя там 10,9 сек.
Междувременно дъждът леко се усили. Михаел Шумахер призна след надпреварата, че се е колебаел какви точно гуми да сложи. В крайна сметка механиците му бяха приготвили сухи. Още в следващата обиколка обаче световният шампион се върна в бокса, отново за смяна на гуми. Малко след него и повечето от останалите състезатели решиха да сложат мокри гуми. Проблемът бе, че дъждът поотслабна. Малко по-късно обаче отново заваля, при това доста сериозно. След серията спирания в бокса изненадващо начело на колоната се озоваха Уебър, Бътън, Френцен. Уебър излетя на мократа писта и от 23-ата обиколка поведе Бътън. Междувременно Михаел Шумахер си пробиваше упорито път напред в колоната и в 37-ия тур настигна и изпревари пилота на БАР. От там до края на състезанието германецът нямаше никакви проблеми и за пореден път триумфира в Гран при.