Начало Автомобили Шведи поставиха нов световен рекорд

Шведи поставиха нов световен рекорд

137
0

Шведският суперавтомобил Koenigsegg CCR постави в края на миналия месец нов световен рекорд за скорост при серийните автомобили. Постижението бе зарегистрирано на пистата Нардо в Южна Италия. Колата, снабдена с 4,7-литров V8 с мощност 806 к.с., трябваше да достигне предварително набелязана скорост от 395 км/ч. на дългия 12,5 км овал. Малко остана на шведите да не постигнат набелязаната цел – уредите отчетоха “само” 387,87 км/ч. Но и това постижение бе напълно достатъчно за подобряване на досегашния рекорд от 386 км/ч, поставен от McLaren F1 през 1998 г.

Според представители на компанията производител, максимално обявяваната скорост не е достигната поради наличието на завои на трасето, докато на права отсечка колата би достигнала скорост от почти 400 км/ч.

Интересно е обаче, че рекордът е поставен от напълно сериен автомобил със стандартна комплектация, без допълнителни доработки, със стандартни гуми и гориво. Предишният рекорд е постигнат със състезателна версия на McLaren F1, разполагащ с двигател V12 с обем 6,1 литра и мощност от 627 к.с.

Шведският суперспортист остави зад себе си всички съвременни автомобили от клас GT, в това число Ferrari Enzo (355 км/ч), Porsche Carrera GT (334 км/ч), McLaren-Mercedes SLR (334 км/ч) и Lamborghini Murcielago (330 км/ч).

Интересно е обаче, колко време ще се задържи това постижение, след като от VW обявиха, че вече са готови за производство на Bugatti Veyron, чиято максимална скорост пък ще бъде около 400 км/ч.