Начало Автомобили Системата FlexFix на Opel дава допълнителна свобода на хората с активен начин...

Системата FlexFix на Opel дава допълнителна свобода на хората с активен начин на живот

258
0

С пролетта идва времето и за първите сериозни пътешествия с велосипеди. Похвално начинание, което се превръща в детска игра благодарение на напълно вградената багажна система за велосипеди FlexFix на Opel. Тя дава възможност на семействата и хората с активен стил на прекарване на свободното време да транспортират до четири велосипеда при своите пътешествия.

Със системата FlexFix превозването става лесно, спестява пространство и е напълно безопасно. Opel предлага своята патентована система при почти всичките си модели. Практичният багажник за велосипеди се предлага за новата Meriva, за Astra хечбек с пет врати и комби-версията Sports Tourer, за версиите с три и с пет врати на Corsa, а също и за Antara, Mokka и Zafira Tourer. Дори страхотният шампион по индивидуално оформление ADAM е в състояние да превозва до два велосипеда, защитавайки своята слава на нетрадиционен малък градски лайфстайл модел.

Моделът Meriva е първият серийно произвеждан автомобил в света, получил признание за цялостната си ергономична концепция от експертите на независимата германска организация „Aktion Gesunder Rücken e.V” („Кампания за ортопедично здраве на гърба”) през 2010 година, а багажникът за велосипеди FlexFix е съществен съставен елемент от тази концепция. Opel и до момента е единственият автомобилен производител, който предлага на пазара тази лесна за употреба система за превоз на велосипеди, която е на разположение и на борда на новата Meriva. С нейна помощ ергономичният ван с изключително гъвкав интериор е в състояние да транспортира два велосипеда с максимално общо тегло от 40 килограма. Системата FlexFix е напълно вградена в каросерийната структура на модела Meriva в областта на задната броня. Когато не се използва, тя се прибира изцяло и практически без следа подобно на чекмедже, без да оказва негативно влияние върху полезния обем на багажното пространство. Поради ниското, близко до земята разположение на багажника за велосипеди FlexFix, товаренето и разтоварването му са изключително лесни.Главното предимство на системата, подчертано изрично от ортопедичните експерти на AGR, е липсата на необходимост от труден монтаж и демонтаж на багажник за велосипеди на покрива, както и за извършване на напрегнати операции за повдигане и фиксиране на велосипедите на голяма височина преди пътуването и последващото им неудобно разтоварване. Закрепването на велосипедите на багажника FlexFix се извършва бързо и без никакви специални приставки или инструменти. Освен това системата освобождава пространство в гаража, тъй като е напълно вградена и готова за употреба, на разположение е през цялото време в Meriva и не се нуждае от място за съхранение в периодите, в които не се използва.

Допълнително предимство на багажника за велосипеди FlexFix е това, че за разлика от системите за монтаж на покрива, аеродинамично оптималното му разположение в задната част не налага ограничение на максималната скорост до 120 км/ч при наличие на велосипеди върху него. Tова стабилно разположение се отличава с изключителна безопасност и в случаи на рязко спиране или сблъсък. При включване на задна предавка автоматично се активира звуков сигнал, който напомня на водача за увеличената вследствие на товара габаритна дължина на автомобила. В допълнение към това системата Park Pilot отчита, че багажника FlexFix е разгънат в случаите, когато водачът иска да извърши маневри за паркиране на заден ход.

Второто поколение на системата FlexFix на Opel в практичния компактен комби модел Astra Sports Tourer и компактния ван Zafira Tourer може да транспортира до четири на брой велосипеда, докато капацитетът на системата в динамичния и елегантен лайфстайл SUV модел Mokka е до три велосипеда. В натоварено положение тази версия на FlexFix позволява промяна на наклона до степен, в която капакът на багажника може да се отвори безпрепятствено. Това означава, че достъпът до багажното пространство отвън се запазва в пълна степен дори при наличие на четири велосипеда, монтирани върху стойката на системата FlexFix.

Усъвършенстваната система FlexFix на Opel се отличава с повишен товарен капацитет – първият и вторият велосипед на багажника могат да тежат до 30 килограма всеки. Дори малкият модел ADAM може да превозва велосипед с тегло до 30 кг, а с допълнителен адаптер и още един за спътника на водача, като теглото на втория велосипед не трябва да надвишава 20 кг). При комбито Astra Sports Tourer и вана Zafira Tourer второто поколение на системата FlexFix се предлага с комплект за разширяване на капацитета, включващ допълнителен адаптер за присъединяване, с чиято помощ могат да се превозват още два велосипеда с тегло до 20 кг всеки. По този начин общата товароносимост на системата достига 80 килограма (60 кг при Mokka). Надеждното и безопасно фиксиране на велосипедите върху багажника се гарантира от специални крепежни елементи с гумени вложки.

Резултатите от редица изследвания показват, че увеличението на разхода на гориво при монтиран багажник с велосипеди в задната част на автомобила е с около 20 процента по-ниско от това при велосипедните багажници с монтаж на покрива. Благодарение на това концептуално предимство, вградената система FlexFix спомага както за намаляване на разходите за гориво, така и на вредното въздействие върху околната среда.

Цените на багажника за велосипеди FlexFix са съответно 1035 лева при моделите ADAM, Corsa, Meriva и Mokka, 1270 лева при версията хечбек с пет врати на Astra и 1220 лева при Antara. Усъвършенстваната версия на системата FlexFix може да бъде закупена на цена от 1425 и 1545 лева съответно за моделите Astra Sports Tourer и Zafira Tourer. В зависимост от модела на автомобила комплектът адаптери, позволяващ превоза на трети и четвърти велосипед, се предлага на цена от 370 (всички стойности се отнасят за препоръчани от производителя цени с включен ДДС за българския пазар). По този начин вградената багажна система FlexFix дава възможност на водачите и собствениците на Opel да разполагат по всяко време с несравнимо по-практично и едновременно с това по-изгодно като цена решение за превоз на велосипеди от водачите на автомобили с традиционни велосипедни багажници, които освен това се нуждаят и от теглич за ремарке като основа за монтаж на багажника.