Начало Рали След снега в Норвегия идва жегата в Мексико

След снега в Норвегия идва жегата в Мексико

66
0

След двете снежни ралита в Швеция и Норвегия световният рали шампионат сменя тотално декорите и в края на тази седмица ще ни пренесе доста по-близо до екватора по горещите макадамови трасета в Мексико.

Сред най-забележителните събития в третия кръг от шампионата ще е премиерата на В версията на актуалната Импреса S12. Тя ще бъде представена като WRC2007.

Надпреварата ще се провежда в региона Гуанахуато в централните части на Мексико.

Център на ралито ще е град Леон, познат още като Столицата на обувките, защото там е и центъра на обувната промишленост на страната. Това е единственото състезание от календара, което се провежда в Северна Америка и първото далечно пътуване за пилоти и техника. За 2007 г. закрития парк остава на закрито в рамките на Poliforum Expo Centre, а отсечките са в планинските областите Sierra de Lobos и Sierra de Guanajuato.

Това е четвъртата година на надпреварата в календара на световния рали шампионат. Тя е сред най-високите като надморска височина дестинации за годината. Отсечките в нея са средно и високоскоростни, с тежки като настилка участъци, с минаване през живописни долини и изкачвания на височини до 2700 метра надморска височина.

Втората отсечка, Ортега, се отличава с минаването през най-високата точка надморска височина и е сериозно предизвикателство за инженерите с трудностите, които двигателите изпитват при „вдишването” на разредения от към кислород въздух. Това намалява мощността на агрегатите и охлаждането престава да бъде толкова ефективно, колкото в по-ниските райони. Двата проблема предлагат горе-долу лесно разрешение защото се компенсират един друг. С по-ниската мощност се отделя и по-малко топлина, а оттам и нуждата от охлаждане е по-малка. Като цяло това рефлектира в по-ниска скорост.

Отсечките от ралито са доста технични, със смесица от бързи и бавни части, като за пилотите е трудно да намерят бързо ритъм. Настилката е доста прашна и покрита с пясък.

Географски, Мексико винаги е било едно от най-компактните ралита в календара и тази година дължината му е намалена. То е с обща дължина 849 км с 366 км състезателни отсечки и 483 км преходи по обществени пътища. Церемонията по откриването ще се проведе Гуанахуато в 19:30 ч местно време в четвъртък.