Начало Картинг Стартира Академия за млади пилоти 2017

Стартира Академия за млади пилоти 2017

739
0

За поредна година Българска Федерация Картинг Спорт стартира своята Академия за млади пилоти. След изключително успешния сезон на Академията през изминалия сезон заредени с много положителни емоции бе обявено началото на следващия. Тя е инициатива на БФКС и в основата седи желанието да бъде предоставена възможност за равен старт на талантливи деца, които имат желание да се развиват в тази сфера.

Основната идея на БФКС е да може да подпомогне максимално младите пилоти и техните родители като предостави напълно безвъзмездно техника (шаси, двигател, количка), екип (OMP хомологиран) и каска (Arai хомологирана) и същевременно да подсигури транспорт и логистика на техниката, както и специалисти, които професионално да се грижат за поддръжка на техниката и да развиват уменията и постиженията на пилотите. Целта ни е всички пилоти да разполагат с напълно еднаква техника и единствено индивидуалните им умения да определят победителите, като изградим за тях среда за пълноценно и максимално ефективно развитие в условия на уважение, взаимно развитие и справедлива конкуренция. 

Академията през 2017:

Предварителна подготовка и тренировки – в тази част от програмата могат да участват деца на възраст от 6 до 12 години, като тя ще се провежда на територията на Комплекс – “София Картинг”, който се намира в Ринг Мол София, както и на картинг писта Хасково. На този етап участниците преминават обучение, което включва следните раздели – екипировка и средства за безопасност, правила и флагове, устройство на картинг и настройки, управление (газ/спирачка/волан), движение по пистата (завой, траектория, точки на спиране/завиване/изход) и др. Курсът е с продължителност 4 седмици, като включва 8 посещения.

Всяко посещение е с продължителност час и половина и включва теория и две сесии на пистата по 10 минути с последващ анализ от нашите инструктори. В края на обучителния период децата преминават и курс с продължителност 4 сесии по 10 минути на състезателна машина на пистите в Кюстендил или Хасково, за да се запознаят и адаптират към спецификата им и да са по-добре подготвени за финалния тест и подбор.

Финална подготовка и тестове – тази част от програмата ще се проведе на картинг пистата в Кюстендил преди началото на сезона през Март 2017. Академията през 2017: Там малчуганите ще бъдат подложени на финален тест за подбор на най-добрите не само като умения зад волана и на пистата, но и като физическа подготовка, съобразителност и познаване на правилата на БФКС. Поради големия интерес и разнообразие на възрастови групи, през 2017 в националния шампионат на БФКС ще бъдат формирани два класа за “Академия за млади пилоти“ – Мини БГ (от 6 до 9 години) и Мини Макс (от 9 до 12 години).

Класиралите се 16 финалисти (по 8 от двете възрастови групи) ще бъдат разделени в два различни класа – Мини БГ и Мини Макс и ще получат своите индивидуални състезателни картове. CRG Hero с двигател Maxter 60 за Мини БГ или Praga Piccollo с двигател Rotax Mini Max за Мини Макс, като професионални механици ще настроят техниката по пилота (волан/педали/тежести). По време на Академията всеки пилот получава хомологиран екип и каска от БФКС. Картовете се транспортират и поддържат от квалифицирани механици наети от БФКС, като пилотите и родителите нямат ангажимент по транспорт, поддръжка и настройка на техниката.

По време на всяко едно от състезанията включени в състезателния календар през 2017 на всяка една от машините ще бъдат инсталирани системи за събиране на данни за поведението на пилотите, благодарение на които, екип от специалисти в областта ще прави анализ на представянето им и ще има възможност максимално ефективно да помага и работи за усъвършенстване на уменията им и техните резултати.