Начало Други Стонър с трета поредна победа в MotoGP

Стонър с трета поредна победа в MotoGP

46
0

Настоящият световен шампион в MotoGP Кейси Стонър спечели победата в ужасните условия на немската пистата Заксенринг. Същевременно това бе четвърта победа за състезателя на Дукати този сезон, както и трета поредна.

Австралиецът, който тръгна от първа позиция, бе изпреварен на старта от Дани Педроса и Андреа Довициозо. Педроса започна доста бързо да отваря разлика, която възлизаше на две секунди след първата обиколка. За първите пет обиколки пък преднината му вече възлизаше на 7.4 секунди.

Всичко това обаче приключи, когато в шестата обиколка испанецът катастрофира, опитвайки се да спре за първия завой. В резултат на това Педроса сега е на 16 точки зад Валентино Роси и само на 4 пред Стонър. На всичкото отгоре в резултат на инцидента състезателят на Хонда счупи и левия си показалец. След като задмина пък Довициозо във втората обиколка,трасето вече бе открито пред Стонър.

Валентино Роси с Ямаха направи много силно състезание, като тръгна от седма позиция. На старта италианецът не успя да компенсира никакви места. След това обаче постепенно започна да изпреварва конкурентите си и до деветата обиколка бе втори – на 3.4 секунди зад Стонър.

От този момент нататък седемкратният и настоящият световен шампион започнаха да си разменят най-бързи обиколки. Именно Стонър обаче бе този, който правеше по-често най-бързи турове, в резултат на което разликата между двамата стана 6.7 секунди четири обиколки преди края. Към средата на надпреварата второто място на Роси изглеждаше под заплаха, тъй като специалистът по водните надпревари Крис Вермюлен стигна до третото място (след като бе стартирал от 14-то място).

Това обаче не траеше много дълго, след като Роси започна отново да увеличава преднината си пред другия австралиец и накрая завърши на 10 секунди пред него. Междувременно Вермюлен трябваше да се пази и от Алекс де Анджелис, който също направи силно състезание.

Довициозо завърши на пето място, като след него останаха Силван Жинтоли, Лорис Капироси и Ранди де Пюние.

Хорхе Лоренцо катастрофира в третата обиколка, а Марко Меландри – в десетата, малко след като бе направил най-бърза обиколка. Колин Едуардс, който се движеше на пета позиция, катастрофира в 21-вата обиколка.

Ники Хейдън с Хонда пък се спусна до последната позиция още в първата обиколка, като така и не успя да се реабилитира.