Начало Рали Танак води в Аржентина пред Мийк и Нювил

Танак води в Аржентина пред Мийк и Нювил

61
0
От Танак

От Танак поведе в рали Аржентина, след като преодоля допусната в самото начало на състезанието грешка. В първата отсечка той се завъртя и загуби време, но след това спечели пет от останалите шест дистанции. В края на петъчния ден естонецът бе с 22,7 секунди аванс пред Крис Мийк.

„Беше глупава грешка. Ударих камък, завъртях се и счупих нещо в управлението, което ми пречеше в следващите отсечки. Но представянето бе доста добро – колата започва да ми пасва”, обясни Танак.

Зад него битката бе ожесточена – следващите петима пилоти в подреждането се събраха в рамките на по-малко от 20 секунди. Мийк заема втората позиция, следван от Тиери Нювил, Дани Сордо, Себастиен Ожие, Крейг Брийн.

„Беше невъзможно да следваме От, бе безумно бърз”, заяви Мийк, който в последната отсечка за деня спука гума, но не смяташе, че това му е коствало кой знае колко време.

Нювил изпревари съотборника си в Хюндай Сордо във финалната петъчна състезателна дистанция. Той предпочете твърди гуми, а през втората половина от деня температурите се качиха до 30 градуса. Разликата между двамата е по-малко от секунда, а на още 6,9 от тях е Ожие, който полагаше усилия да ограничи щетите от стартовата си позиция. Французинът пръв преминаваше по трасето, като на практика го чистеше за екипажите след себе си. Останалите обаче имаха проблем с вдигащия се във въздуха прахоляк, принудил организаторите да увеличат интервала на пускане на колите от две на три минути.

Яри-Мати Латвала пък отпадна, след като счупи предно дясно окачване при удар в камък. Той няма да може да се върне в състезанието по Рали 2, тъй като инцидентът доведе до повреда и на двигателя.