Начало Рали Танак с победа в Аржентина пред Нювил и Сордо

Танак с победа в Аржентина пред Нювил и Сордо

41
0
От Танак

От Танак спечели трета победа в кариерата си във WRC, триумфирайки в рали Аржентина, пети кръг от световния шампионат за 2018 г. Естонецът изглеждаше обречен, след като в първата петъчна отсечка удари камък, завъртя се и счупи управлението на автомобила си. След това обаче спечели 10 от 12 състезателни дистанции и натрупа комфортна преднина, оставяйки неуспелите да поддържат темпото му съперници да се борят за следващите места. В крайна сметка Танак спечели с преднина от 37,7 секунди.

„Това е специален успех. Не знаех как ще ми се отрази смяната на отбора, но е прекрасно да видим колко бързо напредваме”, заяви Танак, който се присъедини към Тойота в началото на годината.

„Колата е почти такава, каквато искам, а за един пилот е огромно предимство да е уверен. Не мога да кажа, че бе лесно – натисках наистина сериозно и постоянно бях на ръба в петък и събота.”

Второто място на Тиери Нювил в Аржентина подобри надеждите му в битката за титлата. Белгиецът намали разликата в генералното класиране спрямо Себастиен Ожие на 10 точки, подпомогнат от бонуса (5 т.) за спечелването на пуърстейджа.

Съотборникът му в Хюндай Дани Сордо финишира трети, поддържайки добрата си форма напоследък, донесла му два подиума в три ралита.

Ожие не вървеше достатъчно добре, за да добави още един успех към трите си победи досега през сезона. Французинът обаче удържа устрема на Андреас Микелсен и задържа четвъртата позиция. Норвежкият състезател на Хюндай се чувстваше по-комфортно в автомобила си и не му стигнаха едва 4 секунди, за да прескочи Ожие.