Начало Рали Танак води уверено във Финландия

Танак води уверено във Финландия

52
0
От Танак

Пет поредни победи в отсечки позволиха на От Танак да увеличи аванса си пред Мадс Остберг в рали Финландия. В края на втория ден от надпреварата пилотът на Тойота има преднина от 39 секунди. Трети продължава да е съотборникът на естонеца Яри-Мати Латвала.

Съботният ден бе много по-различен от петъка, когато Танак и Остберг четири пъти се сменяха на първата позиция. Сутринта От взе всичките четири дистанции, като и първата следобедна отсечка. Така авансът му, който снощи бе 5,8 сек, нарасна многократно, а последният ден от ралито включва по-малко от 46 състезателни километра. Танак се справи и с проблем в управлението на автомобила си.

„Колата беше управляема. Следобед бе наистина тежко, защото условията се влошиха – виждаше се всеки камък по трасето”, коментира От.

Остберг бе решил да вземе втора резервна гума през втората половина от деня, което му струва скъпо. Допълнителното тегло повлия сериозно на управлението на неговия Ситроен С3 WRC и норвежецът отстъпи ценни секунди на Латвала. Финландецът, който е трикратен победител в домашната си надпревара, свали разликата помежду им до 5,4 сек.

Есапека Лапи с третата Тойота сложи край на серията от победи в отсечките на Танак. Той взе три дистанции и от осми се качи на четвъртата позиция.

Претендентите за титлата Себастиен Ожие и Тиери Нювил изкараха още един тежък ден. Французинът се бори с новите амортисьори и аеродинамика на своя Форд Фиеста и завърши съботата седми. Тиери Нювил пък не навакса нищо от вчерашното си изоставане и продължава да е десети.