Начало Други Техническият университет в София с 10-о юбилейно участие в Shell Eco-marathon

Техническият университет в София с 10-о юбилейно участие в Shell Eco-marathon

54
0

Отборът на ТУ-София ще участва за 10-а година в състезанието Shell Eco-marathon Европа, което ще се проведе през месец юли в Лондон. Екипът с най-дългогодишен опит сред българските отбори в историята на международната надпревара е по-амбициран от всякога да покаже знанията и опита, които е натрупал, и отново да представи България достойно.

Студентите на ТУ-София отново ще премерят сили в категорията „Градски тип“ автомобили със своя икономичен и иновативен „Феникс“, захранван от водородна горивна клетка, който миналата година успя да измине 189 км/м3. Автомобилът тази година е усъвършенстван с нова по-ефективна система за задвижване, добавена е електрическа система за рекупериране на енергия при спиране, нова спирачна система както и с добавени амортисьори в задната част на автомобила за подобряване на устойчивостта на автомобила. Отборът планира да намали теглото на автомобила под 90 кг и заедно с новите елементи има силни предпоставки за постигане на един по-добър резултат.

Тази година към екипа на представителите на ТУ-София се присъединяват и нови студенти в 3 и 4 курс, които са силно мотивирани да допринесат за успешното класиране на „Феникс“ в своята категория. Преди състезанието в Лондон тази година студентите ще тестват своя по-усъвършенстван автомобил на Shell Eco-marathon Challenger Event във Франция, който ще се проведе от 29 май до 01 юни.

„На юбилейното си участие имаме амбицията да представим най-доброто, на което сме способни. Натрупаният опит, сплотеният екип от млади инженери и подобреният автомобил ни карат да вярваме, че тази година ще успеем да изминем най-дългото разстояние с един кубичен метър водород,“ коментира доц. Пламен Пунов, ръководител на отбора на ТУ-София

„Вече десет години ТУ-София е неизменен участник на Shell Eco-marathon. Щастлива съм, че младите инженери споделят страстта към иновациите и дават всичко от себе си за енергийно ефективното бъдеще на транспорта. С нетърпение очаквам да видя какво ще е постижението им тази година,“ сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България

Отборите на ТУ-София са заемали три пъти второ място на Shell Eco-marathon Европа – през 2012, 2013 и 2016 г. Автомобилите на всички български участници ще бъдат представени на специална церемония на 7 юни в София.