Начало Рали Танак поведе в рали Турция след драматичен втори ден

Танак поведе в рали Турция след драматичен втори ден

37
0

От Танак с Тойота поведе в рали Турция след края на 2-ия ден след много драматични моменти. Сред тях бяха отпадането на лидера в шампионата Тиери Нювил с Хюндай и шампиона Себастиен Ожие с Форд Фиеста.

И преди финалния ден естонецът има аванс от 13.1 сек пред съотборника си Яри-Мати Латвала и всички шансове да доближи максимално Нювил в генералното класиране, от който изоставаше на 36 точки преди кръга.

Белгиецът водеше след края на първия ден с минимална преднина, но още в първия етап днес счупи предно ляво окачване. Тиери стигна до финала на отсечката и опита да оправи проблема, но повредите бяха твърде сериозни.

Това остави Ожие начело с аванс от 22.5 сек, но пилотът на М-Спорт едва завърши следващия пробег заради счупен десен носач. След финала той се опита да го смени с помощта и на съотборника си Елфин Еванс. С много усилилия той се справи, но закъсня за следващия етап и получи наказания от 1 минути.

Това го прати на 4-о място в класирането, но с шансове да влезе в топ 3. Още в първата отсечка следобед обаче Ожие излетя от пътя и удари дърво, а колата му остана блокирана във външната част на завоя. Така и той отпадна, а начело излезе Андреас Микелсен с Хюндай.

Норвежецът дълго време беше начело, но проблеми със скоростната кутия го оставиха със задвижване само на задните колела. Това му коства загубата на 4 минути. Той се срина до 5-ото място. Пред него са Теему Сунинен с Форд Фиеста и Хейдън Падън с Хюндай (3-и).

От надпреварата отпадна и Крейг Брийн, чийто Ситроен C3 се запали и буквално изгоря. Неговият съотборник Мадс Остберг пък получи повреда в турбото и също напусна състезанието.