Начало Други Търсят се доставчици за Формула 2

Търсят се доставчици за Формула 2

44
0

ФИА разкри допълнителни детайли по отношение на планираните серии Формула 2.

Миналия месец бе направено изненадващо съобщение, че името „Формула 2” ще бъде възродено посредством нови нискобюджетни серии. Идеята е от 2009 година да има по-достъпни серии за млади таланти, с които да се захранва Формула 1.

Сега вече е направено официално съобщение и че се приемат предложения от различни производители да станат доставчици на болиди за периода 2009-2011 година. Същевременно е ясно, че въпросният шампионат ще бъде директен опонент на подкрепяния от Бърни Еклестън GP2 – ще се проведат десет кръга между април и септември.

За разлика от GP2 обаче всеки уикенд от Формула 2 ще трае само два дни (събота и неделя) и ще включва по един час за свободна тренировка и за квалификация. Състезанието пък ще бъде с дължина от 175 км.

Освен това са предвидени и шест официални еднодневни теста, като три ще бъдат преди началото на сезона, а другите три – по време на кампанията.

ФИА бяха подчертали, че се надяват всичко да струва по 200 000 евро за кола на сезон. Засега обаче няма по-конкретни данни за някакви минимуми или максимуми.

Предложения за доставчици се приемат до 29 август, като ФИА ще оповести победителя на 8 септември.

Същевременно в отделен документ относно техническия регламент става дума и че всеки отбор може да има до двама състезатели, които да участват през целия сезон. Минимумът коли на старта е 14.

Все още обаче не е ясно дали Формула 2 ще се провежда заедно с уикендите от Формула 1, какъвто е статутът на GP2 примерно. Иначе в календара за 2010 година има точно десет надпревари в Европа, но нито една не е през април, когато започва сезонът на Формула 2.