Начало Рали Тазгодишното рали България няма да бъде кръг от ERT

Тазгодишното рали България няма да бъде кръг от ERT

76
0

Тазгодишното издание на рали България няма да бъде кръг от Европейския Рали Трофей (ERT) – Зона Балкани. Това съобщи ФИА със съобщение до БФАС и всички национални федерации в Европа. Ралито ще бъде открито международно и ще важи само за българския шампионат.

Предполага се, че решението на централата е свързано със закъснението в подготовката на ралито и промяната на датата на 3 пъти в хода на сезона. В крайна сметка бе решено то да се проведе на 12-14 октомври и ще е последен кръг от националния шампионат.

Така за първи от десетилетия най-престижното ни рали ще бъде с толкова нисък ранг. Тук трябда да припомним, че през миналата година при официалното откриване беше обявено, че надпреварата ще кандидатства за кръг от Европейския шампионат през 2019 г., когато ще е юбилейното 50-о издание.

Това явно няма да се случи, като надеждата е догодина поне надпреварата да се върне като кръг от Европейския Рали Трофей, както е обявено в писмото от ФИА. През 2010 г. рали България беше кръг дори от WRC, а през следващите 2 години запази място в календара на Европейския шампионат. От 2013 г. то е част от ERT.