Начало Автомобили ТЕСТОВИ ВАН ОТ MONROE И WALKER НАПРАВИ

ТЕСТОВИ ВАН ОТ MONROE И WALKER НАПРАВИ

84
0

Тенеко Аутомотив, производител на водещите в света марки MONROE – амортисьори и WALKER – ауспухови системи, провежда “ ДНИ НА ПРОВЕРКА” чрез флотилията си от тестови ванове. Те обиколят цяла Европа и спирайки пред определени сервизи предлагат безплатна проверка на амортисьорите и ауспуховата система на всеки желаещ. Един от вановете вече втора седмица броди из България. Те са оборудвани с модерни диагностични инструменти, като шок тестер, газ анализатор, димомер, ламбда сензор тестер и пълен комплект от инструменти за монтаж на амортисьори. Във всеки един от тях има и по един ендоскоп на WALKER, който чрез фиброоптична камера и телевизионен екран осигурява изключително ясна картина на износването и корозията във вътрешността на ауспуховата система. Така всеки може да погледне със собствените си очи в “сърцето “ на ауспуха на своя автомобил.

След тези тестове, във всеки сервизен център с лекота може да се завърши цялостната проверка на окачването – пружини, втулки, носачи, прахозащитни маншони и др., а на ауспуховата система – състоянието на катализатора, работата на ламбда сондата и т.н. Като цяло, тази диагностична техника помага много на професионалистите да предоставят на собствениците на автомобили една пълна и завършена оценка на състоянието на окачването и изпускателната система.

Борис Василев, продуктов мениджър на марките MONROE и WALKER сподели:

Амортисьорите и пружините са съществен елемент от т. нар. “Триъгълник на Сигурността”, чийто страни се състоят от трите най-важни неща при управлението на един автомобил – Спиране, Управление и Стабилност или по-просто казано – спирачна система, гуми и окачване. Лошото състояние на една от “страните” на този триъгълник се отразява веднага и на другите две. Съвместната работа на износени амортисьори със спирачната система и гумите води до тяхното непълноценно използуване. Това придружено от неефективните в този случай на 100% системи за сигурност, като ABS и ESP води до увеличаване на риска от злополуки. Важно да се знае, че износените амортисьори са в състояние да увеличат времето за реакция на шофиращия с 26%, да причинят заслепяване на насрещния автомобил, аквапланинг при силни дъждове, загуба на контрол при завои на силно заледена пътна настилка или силен страничен вятър.

Важно значение има и състоянието на ауспуховата система. Изследванията показват, че износени или дефектни системи отделят 2-3 пъти повече вредни емисии в сравнение с тези в добро състояние. Неизправните ауспуси причиняват прекомерен шум и могат да бъдат опасни, ако част от вредните газове проникват в купето на автомобила, намаляват мощността на двигателя и повишават рязко консумацията на гориво при автомобилите оборудвани с катализатор и ламбда сонда.


За да пътуваваме по-безопасно е необходимо да поддържатме ауспусите и амортисьорите на своите автомобили във възможно най-добро състояние. От Тенеко Аутомотив решиха да предоставят на водачите модерни диагностични уреди директно до тях и те сами да се убедят в състоянието на тези важни за безопасността системи на техните автомобили. Тестовия ван посети градовете София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Велико Търново, Горна Оряховица, Севлиево и Габрово. Получените резултати показват, че от проверените автомобили 35% се нуждаят от незабавна смяна на амортисьорите а 14% са на границата на допустимото износване. При проверката на ауспуховите ситеми се установи, че степента на вътрешна корозия е изключително голяма при повечето автомбили, което е обяснимо с оглед на късите разстояния изминавани в България и масовото използване на газови уредби.

Тенеко Аутомотив е производствена компания със седалище в гр. Лейк Форест, Илиноис, САЩ с 19 200 служители в целия свят и годишен оборот от 3,8 милиарда долара. Фирмата е един от най-големите производители и дистрибутори на ауспухови системи и амортисьори в света, добре известни под марките Monroe® и Walker®. В България марките се представляват от фирмата Тех ко, която внася марките и е изградила верига от сервизи в цялата страна.