Начало Рали Тихомир Стратиев спира да се състезава у нас от следващия сезон

Тихомир Стратиев спира да се състезава у нас от следващия сезон

948
0
Добрин Борисов,Пламен Камбуров,Тихомир Стратиев

Шампионът на България по рали за 2017 г. Тихомир Стратиев спира да се състезава у нас през следващия сезон. Това обяви той по време на днешната пресконференция, в която няколко пилоти застанаха пред медиите, изразявайки недоволството си от по думите им – съсипването на автомобилния спорт у нас.

Освен Стратиев, участие взеха неговият навигатор Добрин Борисов от екипа на Марина Моторспорт и многократният шампион на Затворен маршрут у нас Пламен Камбуров. Илия Царски също беше завил участие, но не присъства на пресконференцията.

Според Стратиев случващото се в автомобилния спорт у нас през тази година е скандално и напълно недопустимо, визирайки неколкократното променяне на датите на рали състезанията, липсата на официалния генерални класирания в сайта на федерацията, закъснението с подготовката на рали България и отпадането й като кръг от Европейския Рали Трофей (ERT) – Зона Балкани.

Тихомир изтъкна, че само допреди ден не са били изпратени необходимите документи до ФИА, с които да се потвърди, че състезанието ще се състои. А освен това организирането на полицията, медицинските лица и обучението на маршалите се е забавило много, което постави под съмнение сигурността на пилотите и публиката.

„Случващото се е стил на работа в БФАС, каза разочарованият Стратиев. – Аз спирам да участвам в състезания у нас. Ако карам в чужбина, то няма да е с български лиценз. За мен нещата се правят целенасочено и аз отказвам да съм част от този цирк. Имах намерение да взема автомобил от клас R5 под наем за 30 000 евро и да карам с него тази година, но след промяната на датите на ралитата у нас, нямаше как да го наема, защото за новите дати той вече бе ангажиран.“

Според Борисов, който е член на комисията по рали към БФАС, рали България дори не би трябвало да се проведе изобщо, тъй като не са спазени сроковете за оформянето на необходимите документи. Той е екипът му не са убедени, че надпреварата в този й вид ще носи точки дори за националния шампионат.

Към момента за ралито има едва 11 заявки, 7 от които са на варненския тим Флат-Аут, а крайният срок за подаване на заявки е идния петък – 5 октомври. За да се състои надпреварата, трябва да има поне 12 заявки.

Пламен Камбуров подкрепи своите колеги в борбата срещу съсипването на автомобилния спорт у нас, като подчерта, че спортът е спорт, за да обединява хората, а правилниците са, за да се спазват.

Пилотите се обединиха около искането си действащият председател на БФАС Владимир Илиев да даде обяснение за случващото се в автомобилния ни спорт през последните няколко месеца и да спази обещанието си да сдаде доброволно поста на новоизбрания президент Калоян Станчев и да не пречи на работата на екипа му. Самият Станчев присъстваше на пресконференцията като зрител, без да взема думата и да прави изявления.