Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън най-бърз в първата тренировка в Монако

Хамилтън най-бърз в първата тренировка в Монако

35
0

Люис Хамилтън записа най-добро време в първата тренировка преди неделната Гран при на Монако. Шампионът бързо се справи с намирането на добрия начин на работата на своя Мерцедес и гумите софт на Пирели върху сравнително хладната изсъхваща настилка, докато съперниците му – Нико Розберг (9-ти), Себастиан Фетел (4-ти) и Кими Райконен (8-ми) доста по-трудно загряваха гумите.

Силно се представиха пилотите на Торо Росо и Ред Бул с двигателите Рено, като Макс Верстапен записа второ време, Даниел Рикиардо – трето, а Карлос Сайнц – пето.

Тренировката започна при облачно време. Температурата на въздуха бе eдва 14 градуса, а тази на пистата – 18.

През нощта над Княжеството се разрази истинска буря и сутринта трасето изсъхваше постепенно. В началото на сесията все още имаше влажни места по асфалта и затова първите обиколки бяха с гуми интермедия. От Пирели отбелязаха, че еволюцията на пистата ще е много голяма, тъй като за нея се използва нормалната инфраструктура на града. Производителят на гуми предоставя за състезателния уикенд спецификациите софт и напълно новия суперсофт. Състезанието в Монако е надпреварата с най-ниска средна скорост в целия календар на F1 – 150 км/ч.

Пилотите на Мерцедес веднага записаха най-добрите времена, като Хамилтън оглави класирането с 1:27.842 мин. Скоро Люис сложи софт и слезе на 1:23.992, после на 1:22.103. В самия край на първите 30 минути Розберг започна същинската си серия с първия чифт софт, които могат да се ползват само 30 минути. Той облиза мантинелата в завоите около басейна и това го забави. Започна същинската си серия с първия чифт софт, едва 2 секунди преди първата третина на тренировката да изтече. Рискува наказание от 10 000 евро, както бе наказан Фелипе Маса в Малайзия, но продължи серията си и записа най-доброто време с първия комплект гуми.

Най-близо до Мерцедес, но на над 0,9 сек в първите обиколки, бяха Даниел Рикиардо и Карлос Сайнц с Ред Бул и Торо Росо. Въпреки това испанецът се оплака, че блокира задните колела и че това не е нормално поведение на неговия автомобил. Фелипе Насър от Заубер пък обсъди с рейс инженера си, че загряването на гумите е проблем. Кими Райконен също съобщи на екипа си, че не може да достигне работна температура – конкретно на предните гуми.

„Нямам никакво сцепление в предната част”, се обади и Фелипе Маса на тима си.

С напредване на времето постиженията за обиколка се подобряваха постоянно. 40 минути след началото Хамилтън изпревари излезлия за кратко начело Розберг, давайки 1:19.196 мин.

Почти неизменно в топ 10 времена записваше Фернандо Алонсо. Той следваше програмата на тима си и Хонда за серия изпитания на аероелементите за Монако и гъвкавостта на задвижващата система, като сериозно натискаше колата. В крайна сметка остана 11-ти, на малко над 1 сек от Хамилтън.

Дженсън Бътън така и не успя да излезе от бокса в началото на тренировката с проблем в неговия MP4-30. От Макларън заявиха само, че провеждат проверки на системите в автомобила. След това направи малко повече дузина обиколки.

В средата на тренировката Хамилтън бе начело с 1:19.196. Съотборникът му заемаше втора позиция – на 0,566 сек, Макс Верстапен (+2,519) с Торо Росо, Карлос Сайнц (+2,91), Райконен (+3,042). След това Люис бе още по-бърз и направи най-добрия тур – 1:18.750, а след като добре загря гумите си, втори стана Фетел, доближавайки се до шампиона на само 0,384 сек! Кими Райконен зае третата позиция, но на 0,9 сек, а времето на Розберг оставаше със секунда зад това на съекипника му. Следваха топ обиколките на Маса, който се оплакваше от нестабилност на колата, но се справяше някак, докато Ботас имаше на свой ред проблеми със загряването на гумите и работата на спирачките и десетина минути преди края остана едва 17-ти.

Слънцето пробиваше през облаците и асфалтът се нагря до 21 градуса, като в последните минути пилотите на Торо Росо и Ред Бул доближиха Хамилтън доста по-сериозно. Верстапен записа второ време, само на 0,149 сек, Рикиардо бе на 0,336 сек, следваха Фетел и Сайнц. В самия край в челото се подреди и Ромейн Грожан с Лотус.