Начало Автомобили ТУ-София показа автомобила си от Shell Eco-marathon по време на Седмицата на...

ТУ-София показа автомобила си от Shell Eco-marathon по време на Седмицата на мобилността

137
0

Автомобилът на ТУ-София, с който студентският отбор се състезава на Shell Eco-marathon Европа 2018, привлече интереса на посетителите на заключителната церемония на Европейската седмица на мобилността в София.

Превозното средство от категорията „Градски тип“, което представя концепцията за бъдещето на транспорта в големите метрополиси, е плод на дългогодишния труд на студентите и олицетворява идеите им за интелигентна мобилност и енергийна ефективност в придвижването.

Колата се захранва от водородна горивна клетка, а целта на младите инженери при конструирането му е да изминат максимално разстояние с минимален разход на енергия и при почти нулеви вредни емисии.

По време на закриващата церемония на Европейска седмица на мобилността в събота (22 септември) широката общественост имаше възможност да се докосне до концепциите за бъдещето на градския транспорт.

„Благодарение на Shell и организаторите на Европейска седмица на мобилността от Центъра за градска мобилност и ние имаме възможността да покажем смелите си идеи за футуристичен транспорт. С участието си ние насочваме вниманието на широката общественост към екологичните автомобили с нулеви въгглеродни емисии“, сподели доц. Пламен Пунов, ръководител на отбора на ТУ-София.

„Младите инженери показаха на гражданите и гостите на София визията си за екологично чист градски транспорт, а интересът на публиката към енергийно ефективния автомобил на ТУ-София по време на Европейската седмица на мобилността е доказателство за нарастващото осъзнаване на необходимостта от отговорно използване на енергийните ресурси.

Всичко това потвърждава все по-голямото значение на Shell Eco-marathon като своеобразна глобална лаборатория за иновативни решения за интелигентна мобилност“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

ТУ-София отбеляза през 2018 г. 10 години участие в Shell Eco-marathon Европа. От включването си в състезанието екипът е заемал три пъти второ място на състезанието за ученици и студенти, които имат страст към откриването и разработването на иновативни решения за мобилност – през 2012, 2013 и 2016 г.

Тази година автомобилът бе усъвършенстван с нова по-ефективна система за задвижване, добавени са електрическа система за рекупериране на енергия при спиране, нова спирачна система, както и амортисьори в задната му част за подобряване на устойчивостта.