Начало Автомобили Type R Challenge 2018 покори Червената вода, Багет прави рекорд на Спа

Type R Challenge 2018 покори Червената вода, Багет прави рекорд на Спа

90
0

След като постави рекорд на френската писта Маникур през миналия месец, отлично представящия се хечбек Honda Civic Type R, постави рекорд за обиколка и на белгийската Спа Франкоршамп. Новият рекорд, който бе постигнат от сериен автомобил с предно задвижване е 2:53.72 мин. Автомобилът Civic Type R бе пилотиран от бившия световен шампион за издръжливост на ФИА (WEC ) в клас LMP2 Бертран Багет. Сега пилотът кара Honda NSX-GT в сериите Super GT за Nakajima Racing.

Пистата Спа Франкоршамп е една от най-дългите в календара на Формула 1 и на много други състезателни серии – 7.004 км. Има много дълги прави и бързи завои, комбинирани с бавни секции, със спускания и изкачвания. Водещото в класа ускорение и скорост на 2.0-литровия VTEC TURBO двигател на Civic Type R, позволиха на Багет да се възползва от дългите прави и бързо да ускорява на бързите завои.

Аеродинамиката също е много важна за времето за обиколка, а дизайнът на Civic Type R е с гладко шаси в долната част, отлични преден спойлер и задно крило, които допринесоха на перфектното сцепление и изключителна стабилност при висока скорост. Режимът +R в колата и системата за адаптивни амортисьори, създава стабилност при управление, което позволява висока скорост при преминаването на легендарния завой Червената вода (Eau Rouge) и правата Кемел.

Бертран Багет казва за Type R: „Когато си с кола със задвижване на предните колела, винаги очаквате недозавиване, но тази кола е невероятно балансирана. На правите получавате много увереност, тъй като имате обратна връзка чрез волана, особено в режим + R. Шасито е много твърдо, задната част е стабилна и предницата се държи много добре, за да ви даде отлично сцепление. Аеропакетът наистина помага на колата да се чувства създадена за висока скорост и е с невероятно ниво на сцепление. За мен като пилот на състезателни автомобили е ясно е, че Type R е родена за пистата, но с нея се чувствам също много добре по улиците при всекидневното шофиране. Когато седя в колата, е се наслаждавам на комфорта, а видимостта отвсякъде е много добра.“
Honda постигна рекордно време на Спа Франкоршамп и през 2016 г. с предишното поколение Civic Type R. Той направи рекордни обиколки също на Силвърстоун, Ещорил и Хунгароринг. Новото предизвикателство през 2018 г. предвижда да се кара отново на тези три писти това лято. Другите пилоти, които ще вземат участие в опитите за рекорди в Type R Challenge 2018 са бившият шампион във Формула 1 и настоящ пилот в NSX Super GT Дженсън Бътън, португалецът Тиаго Мантейро – пилот WTCR и легендата в BTCC (Британския шампионат за туристически автомобили) Мат Нийл.

Новият рекорд на пистата Спа Франкоршамп е третият, който е направен от Honda Civic Type R. През април 2017 г. колата стана най-бързият сериен автомобил със задвижване на предните колела на Нюрбургринг Нордшлайфе, като постигна време за обиколка 7:43.8 мин. През май пилотът от WTCR, Естебан Гуерери постави рекорд от 2:01.51 мин. на пистата Маникур във Франция, което бе част от Challenge Type R.