Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уайтинг: Критиките след Франция може би повлияха за наказанието на Райконен

Уайтинг: Критиките след Франция може би повлияха за наказанието на Райконен

48
0
Чарли Уайтинг
Чарли Уайтинг, снимка Мирко Щанге

Състезателният директор на ФИА Чарли Уайтинг заяви, че критиките към стюардите след Гран при на Франция относно наказанието тогава на Фетел може би са повлияли сега санкцията на Кими Райконен за маневрата срещу Люис Хамилтън на Силвърстоун да бъде по-сериозна.

Двамата се удариха в завой 3 в битка за 3-ата позиция, като Кими блокира предна дясна гума и извади съперника си от пистата. Финландецът бе наказан с 10 секунди, които той изтърпя при първото си спиране в бокса. Преди 2 седмици във Франция за удар на Фетел срещу Ботас след старта пилотът на Ферари бе наказан с 5 сек.

Попитан от Sky Sports защо двамата пилоти са получили различни санкции, Уайтинг отговори: ”Първо аз не съм стюард. Може би те са преценили, че действията на Райконен са били по-лоши от тези на Фетел във Франция. Имаше много критики към нас след състезанието на Пол Рикар за това наказание на Себастиан. И може би това е повлияло на решението за Кими.”

В тази връзка спортният шеф на Мерцедес Тото Волф каза, че много неща могат да се подобрят още по отношение на наказанията. „Бих искал да видя положение, при което жертвата не може да завърши зад извършителя на провинението, каза Волф. – Не мога да критикувам самото наказание на Кими, защото стюардите следваха правилата, както са формулирани в момента.”