Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Волф определи Ботас като „помощник”, Валтери се засегна и поиска среща с...

Волф определи Ботас като „помощник”, Валтери се засегна и поиска среща с шефовете на Мерцедес

109
0
Валтери Ботас

Тото Волф определи Валтери Ботас като „перфектен помощник” в анализа си след финала на Гран при на Унгария, която бе спечелена от съотборника на финландеца Люис Хамилтън.

Ботас бе втори през голяма част от състезанието, но в края му бе настигнат от пилотите на Ферари. Той се сблъска със Себастиан Фетел при опит на немския състезател да го изпревари, а малко след това удари и Даниел Рикиардо, когато съперникът от Ред Бул също тръгна да го задминава. Валтери бе повикан при стюардите за инцидента с австралиеца, а за този с Фетел бе обявено, че не е необходимо да се разследва.

На въпрос какви са позитивите от надпреварата в Унгария, Ботас отговори: „Какви позитиви? Първо, определението „помощник” наранява. Второ, в днешния ден нямаше нищо положително за мен. Исках по-добър резултат. На теория смятахме, че можем да се справим с един питстоп, но се наложи да спра по-рано от предвиденото заради Кими (Мерцедес покри с Ботас стратегията на Райконен – б.р.). И все пак 20 обиколки преди финала всички вървеше. Контролирахме темпото и позицията ми. Но тогава задните гуми загинаха. Постарах се да се защитя максимално добре, колкото агресивно можех. В крайна сметка се озовах в истинска каша със счупено крило и всичко останало.”

„Себ подходи добре към втория завой, след като водихме битка в първия. Носът ми бе от вътрешната страна на втората крива, той бе от външната и зави много рано. Нямаше къде да отида и се докоснахме. Само аз имах повреда и според мен бе състезателен инцидент. С Даниел се случи нещо подобно. Бях почти до него във вътрешната част, а блокирах колелата заради строшеното крило. Сигурен съм, че той видя, че влизам бързо в завоя, но все пак тръгна натам и се ударихме.”

За инцидента си с Рикиардо Ботас получи 10 секунди наказание от стюардите. То обаче не доведе до разместване на позиции в класирането, тъй като финландецът финишира с повече от 20 секунди аванс спрямо Пиер Гасли.

Накрая Валтери заяви, че според него трябва да се срещне с ръководството на Мерцедес, за да се изясни позицията му в тима.

„Мисля, че трябва да разговаряме след това състезание. Половината сезон мина. Разликата в точките е голяма и съм сигурен, че тимът ще вземе решение в някакъв момент.”

Впоследствие Ботас реши, че трябва да изясни в Туитър казаното по-рано. Според него думите му са извадени от контекста и той не е поискал среща с шефовете на тима заради определението на Волф. Финландецът обясни още, че за момент бил в лошо настроение, но с Хамилтън се състезавали при равни условия.