Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вандоорн напуска Макларън в края на 2018 г.

Вандоорн напуска Макларън в края на 2018 г.

58
0
Щофел Вандоорн

Щофел Вандоорн ще напусне екипа на Макларън в края на 2018 г., съобщиха официално от отбора.

Белгиецът стана част от програмата на тима от Уокинг за млади таланти през 2013 г. През 2014-а бе тест пилот на екипа и спечели титлата в GP2 през следващия сезон. За 2016 г. замести Фернандо Алонсо след катастрофата му в Австралия и се състезава в Гран при на Бахрейн, спечелвайки точка в F1 дебюта си. От 2017 г. е титуляр в Макларън.

„Невероятно благодарни сме на Щофел за отдадеността и упоритата му работа”, заяви главният изпълнителен директор на Макларън Рейсинг Зак Браун. „Той е талантлив състезател с невероятни постижения в джуниър кариерата си. Очевидно е, че не предоставихме на Щофел автомобил, с който да демонстрира истинския си талант, но той бе фантастичен отборен играч през цялото си време в екипа. Работната му етика е забележителна, има страхотна репутация вътре в тима и за нас бе удоволствие да работим с него. Щеше да е прекрасно да постигнем повече успехи заедно, но той ще остане винаги част от семейството на Макларън.”

Вандоорн от своя страна каза, че е благодарен на Макларън за проявеното към него доверие през последните пет години.

„Присъединих се към екипа като млад пилот, след което преминах от тест и развоен към резервен до титулярен състезател. Не постигнахме успехите, на които се надявахме, но въпреки това последните два сезона, през които се състезавах за отбора, бяха удоволствие и имам великолепни отношения с всички в екипа. Времето ми в Макларън е страхотна глава в кариерата ми и съм благодарен на тима, шейх Мохамед бин Еса Ал Халифа и Мансур Оджех за възможността да придобия ценен опит и да се развия като пилот. Ще дам всичко от себе си в оставащите 7 старта и в скоро време ще съобщя какви са плановете ми за следващия сезон”, каза Вандоорн.