Начало Рали Валери Манджуков победител в ретро-рали Розова долина

Валери Манджуков победител в ретро-рали Розова долина

498
0

Валери Манджуков от София с Фиат 131 Абат спечели генералното класиране на 6-то издание на ретро-рали Розова долина. Освен купата Манджуков получи и 4 автомобилни гуми Гудиър. Той е победителят и в майсторското управление на автомобил, състояло се снощи в Казанлък. Купата Марко Тотев тази година печели Ангел Колчевски от Габрово, който тръгва за ралито с Рено от 1936 г., но поради спукан радиатор е принуден да я смени с друга.

Наградата за най-автентичен автомобил печели Чайка-та на Владимир Топалов, в която се е возил Тодор Живков и обкръжението му. В двудневен празник на хора, които са пристрастени към ретро автомобилите се превърна рали Розова долина. Във всички градове, през които премина ралито – Чирпан, Стара Загора, Казанлък, Калофер, Карлово, Баня и Хисар, участниците бяха посрещнати с много настроени и лично от кметовете.

В състезанието участваха 62 екипажа от цялата страна, 40, от които също получиха медали, купи и награди – за най-млад и най-възрастен състезател, за най-добре подготвен автомобил, както и в класиралите в различните категории коли. Сред участниците имаше Берлие, производство 1928 г. – Франция, най-старият Москвич у нас, произведен през 1945 г., Форд Капри, Булгаралпин, Фолксваген, Волга ГАЗ, Рено 10, Линкълн, няколкото джипа, сред които и ГАЗ 69.

Рали Розова долина е първото в България и стартира през 1938 година и е възстановено, вече като ретро, през 2000 година.

Състезанието стана възможно благодарение на съдействието на Автоцентрове „Диагонал”, PlayStation и Googyear.

По време на мероприятията съпровождащи състезанието, желаещите можеше да поиграят на Gran Turismo 4 и Formula One 2005. Конзолите на PlayStation бяха инсталирани на старт финала. Играещите можеше да се запознаят първи с новата писта в Истанбул!