Начало Formula E News Верн триумфира след оспорвана битка и късмет в Чили

Верн триумфира след оспорвана битка и късмет в Чили

30
0

Жан-Ерик Верн от екипа на Techeetah спечели eПри на Сантяго в Чили след изключително оспорвана битка и много късмет в 4-ия кръг от шампионата на Формула Е. Втори остана неговият съотборник Андре Лотерер.

Двамата водеха страхотна борба в последните обиколки и по чудо не се извадиха от състезанието след удар помежду им. Себастиан Буеми от Renault e.dams допълни подиума, следван от лидера в шампионата Феликс Розенквист с Mahindra.

При потеглянето най-бързият от квалификацията Верн поведе, следван от отлично потеглилия от 4-о място Нелсон Пике (Jaguar Racing) и Лотерер, а Буеми, който стартира 2-и, изостана до 4-а позиция.

Пети бе Сам Бърд от DS Virgin. Хосе Мария Лопес междувременно бе ударен и отпадна. Заради инцидента на трасето излезе кола за сигурност.

Малко след това отпадна и Марио Енгел, а шампионът Лукас ди Граси  от екипа на Audi Sport, стартирал 13-и, вече беше на 9-о място. Две места по-назад се движеше Розенквист.

Състезанието бе подновено в 4-ата обиколка. Още в следващия тур Пике атакува Верн на спирането на първия завой, но французинът запази лидерството. След 10 обиколки той се откъсна с около 2 сек напред. По-назад Бърд притискаше Буеми за 4-ото място.

В 12-ата обиколка Ди Граси се придвижи до 8-о място, а в 15-ата бразилецът се справи и с Никола Прост от Renault e.dams и напредна с още 1 позиция. В челото Лотерер изпревари Пике и излезе на 2-а позиция. Ди Граси пък се справи с Алекс Лин (DS Virgin) и стана 6-и.

В 20-ата обиколка започнаха спиранията в бокса за смяна на колите, като за първи път при тях нямаше задължително минимално време. След тях Верн запази лидерството пред Лотерер и Пике, Буеми бе 4-и, следван от Розенквист, Лин и Бърд. Ди Граси тъкмо излезе от бокса и получи нов технически проблем. Лукас спря на пистата и отпадна от състезанието, след което бе бесен на отбора си.

Бърд изпревари съотборника си Лин и стана 6-и. Последният получи технически проблем и отпадна. Малко след това в 28-ата обиколка Буеми мина пред Пике и стана 3-и. В същото време Верн забави темпото и бе атакуван от съотборника си Лотерер, като французинът запази вътрешната траектория за първия завой и остана начело.

В същото време Пике се опита да си върне 3-ото място, но изпусна спирането за завой и изостана до 6-о място. Лотерер направи нов опит да мине пред Верн, като двамата се удариха предница в задница и по чудо взеха следващия завой и продължиха състезанието, при това запазвайки първото и второто място.

Зад тях Розеквист опита да се справи с Буеми. Швейцарецът опази мястото на подиума. Разликите бяха изключително малки в топ 5 и всяка една грешка можеше да е фатална. В последните 2 обиколки Верн и Лотерер се откъснаха пред Буеми и Розенквист, като спряха да се атакуват. Швейцарецът пък запази 3-ото място пред Феликс, а Сам Бърд завърши 5-и.

С успеха Верн излезе начело в първенството със 71 точки, следван от Розенквист с 66, а Сам Бърд има 61 т. Пред отборите Techeetah вече и лидер с 89 т, пред Mahindra с 87 т. и DS Virgin с 69 т.