Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен №1 и в 3-ата тренировка, първите 4 се събраха само в...

Верстапен №1 и в 3-ата тренировка, първите 4 се събраха само в 0.1 сек

47
0
Макс Верстапен

Макс Верстапен беше най-бърз и в 3-ата свободна тренировка за Гран при на Канада. Пилотът на Ред Бул стори това в първите 2 сесии, а в последната изпревари с 0.049 сек Себастиан Фетел от Ферари. Само на още 2 хилядни трети остана Кими Райконен с другия болид на Скудерията.

В същото време пилотите на Мерцедес не показаха толкова впечатляваща скорост с гумите хиперсофт. Хамилтън остана 4-и, а Ботас 6-и, въпреки че постижението на Люис беше само с 0.1 сек по-слабо от това на Макс и в обиколката той допусна малки грешки в 3-ия сектор.

Първи на пистата в сесията излезе Кими Райконен. Още в първата обиколка финландецът записа забележително време от 1:12.931 мин с хиперсофт. Фетел със същите гуми бе с 0.2 сек по-бавен. Алонсо бе на цяла секунда зад Кими, като последния подобри времето си до 1:12.359. Вандоорн с Макларън пък изпусна завой 3 и излезе в зоната за сигурност, но се опази от удар. Фетел пък подобри времето на Кими с 1 десета.

 

 

Рикиардо даде 3-о време, на 0.6 сек, като бе с по-бавните гуми ултрасофт. Със същите гуми Хамилтън се доближи на 0.3 сек от лидера, а съотборникът му Ботас бе на 0.4 сек. В следващия си опит Люис бе само на 0.066 сек, но загуби доста време в последния шикан, когато елементи от пода се отчупиха и той загуби контрол над колата си за части от секундата. Райконен пък се прибра в бокса за дълго време, като механиците работеха по задната част на колата.

Рикиардо постави хиперсофт и даде 5-и резултат, като бе малко по-бавен от 4-ия Верстапен. Първите 5 бяха събрани само в 0.216 сек. при преполовяването на сесията. Към този момент с най-висока максимална скорост беше Брендън Хартли с Торо Росо-Хонда – 326.6 км/ч, което потвърди сериозни прогрес на японските двигатели.

 

 

След като се появи отново на пистата, Райконен с хиперсофт свали цели 4 десети и поведе в класирането с 1:11.763 мин. Минута по-късно Фетел излезе начело с 1:11.648 мин. Ботас най-после постави хиперсофт, но бе с над 0.7 сек по-бавен от Фетел, а Райконен в следващия си тур изостана само на 2 хилядни от водача.

Рикиардо бе 3-и с хиперсофт, на полови секунда. 15 мин преди края на тренировката най-накрая и Хамилтън сложи хипермеки гуми, като след първите 2 сектора имаше 0.3 сек аванс пред Фетел, но в 3-ия загуби над 3 десети и остана 3-и на 58 хилядни. Верстапен обаче беше над всички с 1:11.599 с хиперсофт при финалния си опит с хиперсофт и малко гориво.

 

 

В последните 10-ина минути размествания в челото не настъпиха. Най-добър от останалите беше Серхио Перес с Форс Индия, който зае 7-ото място в крайното подреждане, а 8-и завърши Нико Хюлкенберг с Рено. Топ 10 допълниха Ромен Грожан с Хаас и Щофел Вандоорн с Макларън.