Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен най-бърз и във втората сесия на Жил Вилньов

Верстапен най-бърз и във втората сесия на Жил Вилньов

84
0
Макс Верстапен,Ред Бул

Макс Верстапен с Ред Бул беше най-бърз и във втората свободна тренировка за Гран при на Канада на пистата Жил Вилньов. С гумите хиперсофт той постигна 1:12.198 мин и изпревари Кими Райконен с 0.130 сек.

Трети се нареди Даниел Рикиардо с другата кола на „биковете”, а 4-и Люис Хамилтън, който обаче постигна най-доброто си време с доста по-бавните на обиколка гуми суперсофт спрямо хиперсофт за тези пред него.

Същото вaжеше и за 6-ия Валтери Ботас с другата кола на Мерцедес. Така истинското темпо на Сребърните стрели с най-меките гуми остана засега неразкрито. Седми и най-бърз извън водещите 3 тима беше Ромен Грожан с Хаас, следван от пилотите на Форс Индия.

Втората тренировка започна с бърза обиколка на Кими Райконен с ултрасофт. Той бе последван от Карлос Сайнц с Рено, а малко след това Брендън Хартли подобри резултата на Ледения. Кими си върна лидерството с 1:14.817 мин. В следващия си опит финландецът свали още 0.4 сек. Сайнц се доближи на 0.051 сек до Кими.

С подобряването на условията на трасето и натрупването на гума, времената продължиха да се подобряват. Рикиардо с гуми суперсофт беше с най-добър първи сектор, но след това попадна в трафик. Хамилтън със суперсофт обаче направи 3 рекордни сектора и свали цяла 1 секунда от времето на Райконен.

 

 

Люис продължи да върти обиколки и записа 1:13.031 мин. Ботас бе на половин секунда, а Верстапен на 0.6 сек, като и двамата бяха със суперсофт. Вандоорн и Алонсо с хиперсофт бяха 4-и и 5-и. Хамилтън продължи да подобрява времето си и постигна 1:12.777 мин. Точно тогава обаче Сайнц се завъртя на завой 7 и се удари в стената със задницата си на колата си. Той все пак успя да се върне до бокса, но заради останките по трасето бяха показани червени флагове и сесията беше спряна.

След подновяването й Райконен записа втори резултат на 0.272 сек от Люис, а Верстапен се доближи само на 0.081 мин със суперсофт. Кими продължи серията от обиколки с хиперсофт и в следващия си опит постигна 1:12.328 мин. Верстапен бе още по-бърз – 1:12.198 мин. 35 мин преди края на сесията Вандоорн се удари в стената на излизането от 9-и завой. Той счупи задното окачване на своя болид и спря на пистата. Това наложи режим на виртуална кола за сигурност за няколко минути.

 

 

След подновяването на обиколките Фетел направи бърз тур с хиперсофт, но изостана на 0.8 сек от Верстапен. В следващите турове германецът имаше проблеми с трафика. След това пилотите започнаха да правят състезателни симулации с много гориво.

Само Рикиардо, който прекара дълго време в бокса за проверка на задвижващата система за потенциален проблем, правеше бързи обиколки с малко бензин. Той постигна 3-о време, на 0.4 сек от Верстапен, но пред Хамилтън, Фетел и Ботас. Верстапен и Хамилтън пък показаха много добро темпо в дълга серия с много гориво, като времената им бяха много постоянни.