Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен пред Хамилтън в първата тренировка в Канада

Верстапен пред Хамилтън в първата тренировка в Канада

48
0
Макс Верстапен

Макс Верстапен с Ред Бул беше най-бърз в първата свободна тренировка за Гран при на Канада на пистата Жил Вилньов. Холандецът постигна 1:13.302 мин с гумите хиперсофт и изпревари с 0.088 сек Люис Хамилтън, който обаче беше с по-бавните гуми ултрасофт.

Трети остана Даниел Рикиардо с другия болид на „биковете”, следван от Себастиан Фетел и Валтери Ботас. Последният също постигна най-добрия си резултат с гумите ултрасофт. Райконен с по-старата спецификация на двигателя завърши 6-и, а най-добър от останалите беше Фернандо Алонсо с Макларън с новата спецификация на мотора на Рено.

 

 

В тренировката за Форс Индия караше Никола Латифи на мястото на титуляра Серхио Перес. Канадецът е тестпилот на тима и участва за първи път в официална сесия в F1. Верстапен и Алонсо излязоха на трасето с тръби на Пито, за да изследват новите аеродинамични компоненти по болидите си. Първоначално пилотите направиха само инсталационни обиколки.

Сергей Сироткин с Уилямс първи записа бърза обиколка, а неговото постижение бе подобрено от Рикиардо. Алонсо излезе начело, като изпревари с половин секунда Даниел. След това Вандоорн записа второ време, а Ботас 3-о. Половин час след началото на сесията Нико Хюлкенберг спря на пистата на дългата права преди последния шикан с проблеми със скоростната кутия. Тренировката беше спряна за около 10 минути докато бъде отстранен автомобила.

 

 

Заради ограничените си комплекти хиперсофт, пилотите на Мерцедес правеха обиколки с типа суперсофт. Ботас постигна най-добро време с тях – 1:14.243 мин, а Хамилтън бе 3-и на половин секунда. Между тях бе Алонсо.

С ултрасофт Фетел бе на близо 1 сек от Валтери. Фернандо с комплекта си хиперсофт обаче отново поведе с 32 хилядни пред Ботас. Със своите гуми суперсофт Хамилтън първи слезе под 1:14 мин, а Валтери и Фернандо бяха на 0.061 и 0.097 сек.

Верстапен първи от пилотите в челото постави хиперсофт. Той бе на 2 десети от Хамилтън, а Ланс Строл с нестабилния си Уилямс на два пъти облиза предпазните мантинели. При следващия си опит холандецът поведе с 1:13.389 мин.

 

 

Строл пък отново се удари в бариерите, този път на последния шикан, и спука задна гума. Хамилтън и Ботас в следващите си серии поставиха ултрасофт и се доближиха на 1 и 3 десети от времето на Макс. Последният дори успя да подобри още малко времето си – 1:13. 302 мин.

Също с най-меките гуми Рикиардо бе на 0.216 сек от съотборника си, което му отреди 3-о място. Фетел и Райконен записаха 4-о и 6-о време. В самия край и Сироткин излетя от трасето и се удари в предпазните огради, но не повреди сериозно колата си.