Начало Картинг Владимир Арабаджиев шампион по картинг за Югоизточна Европа

Владимир Арабаджиев шампион по картинг за Югоизточна Европа

271
0

Владимир Арабаджиев стана шампион на Югоизточна Европа по картинг.

Той завърши втори в 4-ия и последен за годината кръг – в Бакъу (Рум), което му осигури титлата в престижния клас ІСС /до 125 куб. см, с 6 скорости и мощност около 55 к.с./

В клас ICA второ и трето място за сезона завоюваха Христо Василев и Стефано Ловчалиев, а Митко Матев е трети в клас ІСА/J. Така България записа поредната си силна година в този шампионат.

След като в 3 поредни сезона титлата му се изплъзваше, този път Арабаджиев, състезател на Victoria Racing Team и единственият българин във Формула 3000, я спечели драматично. Владо даде второ време в квалификацията за полпозишън, стартира отлично в първия манш, поведе и не изпусна лидерството до финала, удържайки атаките на шампиона на Румъния Матей Михаеску. Във втория манш спечели Михаеску, който кара и във Формула Рено, а Арабаджиев завърши след него. Със спечелените в Бакъу точки Владо се изкачи от трето на първо място в генералното класиране, като изпревари с 2,5 т. Цамаркидис (Гър) и с 16 т. Скицис (Гър). Така Арабаджиев постигна най-големия си досига успех в картинга.

– Много съм радостен от тази титла. През последните три години все нещо не ми достигаше да я спечеля. Сега бях амбициран докрай и карах със страшен хъс. Михаеску е отличен пилот и двубоят ни направи състезанието много интересно – заяви Арабаджиев. От Румъния той замина за Белгия, където този уикенд на пистата “Спа” му предстои старт от шампионата на Формула 3. Арабаджиев се надява догодина да се състезава в подгласните на Формула 1 серии – GP2.

Иначе състезанието в Бакъу, премина при променливо време и непрекъснато менящите се атмосферни условия максимално затрудниха пилотите и техните екипи.

Много силно се представи Митко Матев в клас ІСА/J. Той стартира 9-и във втория манш, с майсторско пилотиране в дъжда само след една обиколка излезе начело и накрая финишира с преднина от над 300 метра пред основните си съперници.

В клас ІСА Стефано Ловчалиев и Христо Василев бяха с класа над останалите, но отпаданията им заради технически проблеми в предишни кръгове на шампионата попречиха българин да е шампион и в този клас.