Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър най-бърз в първата свободна тренировка на Силвърстоун

Уебър най-бърз в първата свободна тренировка на Силвърстоун

45
0
бокс,пит,Ред Бул

Марк Уебър (Ред Бул) бе най-бърз в първата тренировка на пистата Силвърсноун преди неделната Гран при на Великобритания. Второ и трето време записаха Михаел Шумахер с Мерцедес и Рубенс Барикело (Уилямс), които се възползваха по най-добрия начин от подобрилите се условия на пистата в последните от 90-те минути за подготовка.

Тренировката премина при доста променливо време, като лидерът в шампионата Себастиан Фетел с втория Ред Бул се концентрира изцяло върху работата на колата си без да се използва обдухване на дифузьора от изгорелите газове при отнемане на газ. Тества потоците в задната част с аеробоя и остана 13-ти.

Асфалт с температура едва 15 градуса, покрит на места с вода от последния дъжд посрещна пилотите тази сутрин. В първите минути вниманието бе насочено преди всичко към Даниел Рикиардо, който от този уикенд замести Нараин Картикеян в кокпита на Испания Рейсинг. В Лотус пък отново имаше възможност до покара Карун Чандок, докато във Форс Индия бе Нико Хюлкенберг.

В първите двайсетина минути всички правеха само опознавателни обиколки с мокри гуми.

Дамброзио бе първият пилот, който направи обиколка, с темпо от над 2 минути. Малко след това състезателите започнаха да въртят турове и с гуми от тима интермедия, като Нико Розберг с Мерцедес поведе с 1:51.590 мин. Веднага след това Дженсън Бътън (Макларън) и Уебър бяха по-бързи. Когато загря добре гумите си, Бътън даде по-доброто време от двамата – 1:49.651 в осмата си обиколка и завърши серията си от 10 тура с още по-добро постижение – 1:49.203 мин.

В това време Фернандо Алонсо с Ферари се завъртя в края на новата стартова права, но веднага продължи със своите интермедии и записа време зад пилотите на Макларън и Ред Бул. Люис Хамилтън и Себастиан Фетел също вече бяха на пистата и постигаха времена, близки до тези на съотборниците си. Фетел бе с аеродинамична боя, за да изследват поведението на потоците в задната част след забраната за обдухване на дифузьорите при отнемане на газ.

След като и той направи 7-8 обиколки, оглави класирането, постигайки 1:48.794 мин.

В далеч по-къса серия второ време записа Фелипе Маса, който днес отново бе с предно крило с 3 елемента, както Алонсо, а не с 2, което бе избрал в Испания.

Пилотите на Мерцедес отново се появиха на пистата в средата на времето и не само че Нико отново изпревари голяма част от съперниците си, но и Михаел Шумахер постигна и ново най-добро време – 1:48.388 мин.

Михаел и Нико отново бяха с новата форма на корпуса на болидите си с по-големи ребра пред задните гуми, които бяха тествани в петък и във Валенсия.

Хамилтън бе първият пилот, сложил сухи гуми хард цели 37 минути преди края на времето днес, но едва стоеше на пистата. Все пак от бокса на Макларън искаха бърза проверка но новите задно окачване и задно крило на колата с по-високо отваряне на горния елемент в системата DRS. В това време Бътън се опитваше да балансира напълно предната част на колата на влажно трасе.

Около час след началото условията на пистата бяха най-добри и Уебър и Алонсо отново излязоха с вече използваните си гуми интермедия. Бързо оглавиха класирането, като Алонсо бе по-бърз само с 24 хилядни, но даде най-доброто време – 1:48.161 мин. Веднага след това нов силен дъжд се изля над половината писта и влоши силно условията на трасето. Видимо Ферари днес използваха по-високо разположение на задната част на колата в стила на Ред Бул.

15 минути преди края Камуи Кобаяши стъпи високо на мокрите бордюри на последния завой Уудкот и разби своя Заубер с предпазните стени. Тренировката все пак не бе спряна, само жълти знамена сигнализираха за опасност.

Времето отново се подобри и поизсъхна и 8 минути преди края Уебър отново бе най-бързият пилот в 14-ата поред обиколка в тренировката – 1:47.553 мин. След още две обиколки бе още по-бърз – 1:46.881 мин, а накрая свали още 2 десети и от това постижение. В самия край на сесията обаче австралиецът остана на пистата без да може да стигне до бокса.

Колегите му също започнаха да подобряват времената си, Маса стана втори, Хамилтън – пети. Нико Розберг на свой ред зае втората позиция с топвреме в първия бърз сектор, но съотборникът му Михаел Шумахер и Рубенс Барикело, както и Серхио Перес със Заубер записаха още по-добри времена и се подредиха пред Маса и Нико.