Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул на първа редица за Гран при на Великобритания въпреки ограниченията

Ред Бул на първа редица за Гран при на Великобритания въпреки ограниченията

49
0
Люис Хамилтън

Пилотите на Ред Бул Марк Уебър и Себастиан Фетел ще стартират от първа редица в утрешното състезание за Гран при на Великобритания, след като бяха най-бързи в днешната квалификация. Зад тях на пистата Силвърстоун ще потеглят съперниците от Ферари Фернандо Алонсо и Фелипе Маса. Дженсън Бътън (Макларън) е пети, а съотборникът му Люис Хамилтън – 10-и.

Доминацията на Ред Бул дойде въпреки ограничението в обдухването на дифузьорите, което все пак бе наложено за моторите Рено преди квалификацията.

Температурата на асфалта в началото на квалификацията бе 26 градуса. Беше сух, след като дъждът спря. Всички обаче бързаха да излязат на трасето преди да е заваляло за пореден път този уикенд. Фаворитите бяха с твърдите гуми и подобряваха темпото си с всяка обиколка, а най-бърз бе Пастор Малдонадо с меката смес, но Уебър бе по-бърз и с твърдите, и то при положение, че обдухването на дифузьорите на Ред Бел бе ограничено на 10%.

6 минути преди края на тази първа част заваля и това бе много лоша новина за Торо Росо, чиито двама пилоти отпаднаха заедно с колегите си от новите екипи. В същото време Хейки Ковалайнен продължи във втората фаза. За втората част тимът му Лотус подготви интермедии, с които планът бе да направи 4 тура, за да ги загрее и постигне добро време.

Дъждът обаче спря в паузата за Q2 и бе решено бързо да смени стратегията и да направи 3 обиколки на по-суха писта.

Пилотите на Мерцедес бяха първи на пистата във втората фаза, с интермедии. Колегите им от Рено и Уилямс започнаха направо със сухи меки гуми и оглавиха класирането. Фетел, Уебър и Хамилтън излязоха с твърди сухи гуми и Марк бе най-бърз от всички, дори и пред пилоти с меки гуми от тимовете в средата. Адриан Сутил все пак измести австралиеца от върха. 6 минути преди края Алонсо излезе на пистата направо с меки гуми и даде седмо време на над 3 сек. Хамилтън също сложи софт. Във втората си обиколка Алонсо бе най-бърз в първите два сектора и поведе. Хамилтън стана втори. В последните минути и останалите сложиха нови меки гуми. До последно изчака с излизането Фелипе Маса и той на свой ред поведе. Фетел не бе по-бърз от пилотите на Ферари в първия си тур. Уебър обаче изпревари Алонсо и се нареди втори с къса серия в края, както и Маса.

В самия края Бътън даде четвърто време зад Маса, Уебър и Алонсо. Пети стана Розберг, а Хамилтън се оплака че гумите му се износиха много бързо и трябваше да се направят промени за Q3, от която отпаднаха пилотите на Рено и Михаел Шумахер.

В решителната финалната фаза Хамилтън излезе веднага с нови меки гуми (втория нов комплект от 3) и последва пилотите на Ред Бул, които също бяха със софт. В първите обиколки Уебър бе по-бърз от Фетел, Хамилтън бе трети, но Алонсо бе малко по-бърз. Маса пък бе с близко темпо и зае четвъртото място. Всички направиха по 1 бърза обиколка и със софт и се върнаха в бокса!

Предстоеше по още едно излизане с последния нов чифт софт. Хамилтън бе изместен от всички и остана 10-ти. Бътън пръв започна вторите серии 2 минути преди края, когато отново заваля… и всичко свърши. Пилотите на Ред Бул излязоха този път също за да подобрят времената си, но на места бе толкова мокро, че нищо не можеше да се промени.