Начало Moto News WorldSBK: Меландри печели на Филип Айлънд с класически фотофиниш

WorldSBK: Меландри печели на Филип Айлънд с класически фотофиниш

100
0

Драма, питстопове и невероятна битка за челото приключи второто състезание от началото на WorldSBK сезона. На пистата Филип Айлънд в Австралия след тези превратности най-бърз бе Марко Меландри, който започна сезона с двойна победа, тъй като спечели и първия старт. 

След като бе обявено в събота, че второто състезание ще бъде от 12 обиколки, за да се използва един комплект гуми, битката днес не разочарова. Тя беше между трима пилоти с мераци за подиума, като Меландри (Aruba.it Racing – Ducati) направи дубъл само със стотни от секундата. Фотофинишът определи победата му, която бе само с 0,021 сек. над трикратния световен шампион Джонатан Рей (Kawasaki Racing), който взе старта, но после остана в пакета на първите 10. От там успя да избяга Юджийн Лавърти (Milwaukee Aprilia), като ирландецът натисна здраво и излезе начело, но след това изпусна завой, срина се и изостана от основната група.

След фала на Лавърти, Рей, Меландри, Чаз Дейвис (Aruba.it Racing – Ducati), Леон Камиър (Red Bull Honda), Том Сайкс (Kawasaki Racing), Шави Форес (Barni Racing) и двамата от Pata Yamaha – Михаел ван дер Марк и Алекс Лоус бяха в битката, като се отклониха задължително да направят техния питстоп.  Първите състезатели във водещата група, които трябваше да излязат от пита  бяха Форес, Реа и Ван дер Марк, като триото се струпа в питленна, а борбата остана в предната част. Дейвис, Меландри, Лоуис и Камиър бяха там, тъй като тримата бивши лидери в изчакаха м питлейна задължителното време, преди да излязат. Дейвис бе начело на четиримата от следващата група в боксовете. Те, заедно с Дейвис начело бяха с 9 непрекъснати обиколки, докато другите останаха почти така, както си бяха.

Драмата продължи и с Дейвис, който падна като лидер и бе добре, но не можа да се върне в колоната. Така начело излезе частният пилот Форес,  а зад него бяха Рей, Сайкс, Меландри, Камиър, които спореха за местата на подиума. Рей намали дистанцията, но големият атакуващ бе Меландри. След като спечели първия старт, той се справи и с несгодите във втората битка. Преди това той бе изпреварил на първия завой Сайкс. Така на последната обиколка Рей водеше на Меландри и Форес. Меландри се приближи до пилота на Kawasaki. След като би зад гърба на Рей, Меландри се катапултира преди финала и прелетя от външната страна на шампиона. Така фотофинишът определи, че победата е за Меландри. В бокса на Ducati бяха изтръпнали, преди да осъзнаят, че са спечелили и да започнат празненствата. Подиума допълни Форес, който победи с близо секунда Сайкс, който стана 4-и. Петото място бе за Алекс Лоус, който пресече финала преди Камиър и  Ван дер Марк. Топ 10 допълниха Жорди Торес (MV Agusta Reparto Corse) – 8-и, следван от Лорис Бас (GULF ALTHEA BMW Racing) и новакът от Турция Топрак Разгатлииоглу  (Kawasaki Puccetti Racing).