Начало Moto News WSBK: Том Cайкс официално напуска Kawasaki Racing

WSBK: Том Cайкс официално напуска Kawasaki Racing

71
0

По време на паузата в шампионата, носителят на титлата за 2013 г. в  WSBK Том Сайкс, официално обяви, че напуска заводския отбор Kawasaki Racing. В този тим Сайкс престоя 9 години, като постигна завидни успехи – 1 шампионска титла и три пъти стана вицешампион. В KRT той стана абсолютен рекордьор по първи позиции в WSBK и стана най-добрият квалификатор в историята на шампионата.

Сайкс е с японския производител от 2010 г. и е пилотът, спомогнал за развитието на мотоциклета  ZX-10R. Дебютната му полпозишън беше на Имола, когато завърши 14-и. След като направи голямата крачка към отбора Provec през 2011, спечели първата си победа на Нюрбургринг през сезон 2012, което предопредели кариерата му в Kawasaki. С 13 подиума, 4 победи и 9 първи позиции само в една година, пилотът от Йопркшиъру пилотът премина на новата машина Ninja, с която стана претендент за титлата и я спечели през 2013 г. След като остава в тима до края на 2018 г., 32-годишният британски пилот има 34 победи, 106 подиума и рекордните 46 първи позиции досега.

Том Сайкс каза: „Дойде моментът нещо да се промени. Вече не чувствам тази мотивация, както преди и съм уверен, че с Kawasaki Racing сме постигнали всичко, което можем. Не зная къде ще продължа кариерата си, но ще направя всичко възможно да спечеля в оставащите осем състезания до края на сезона или поне да бъда на подиума.“

Сайкс предприема сериозен риск, като напуска отбора. Досега в шампионата за 2018 г. Том е 4-и и все още има някакъв шанс да се пребори за титлата.