Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Жан-Жак Ис напуска Рено

Жан-Жак Ис напуска Рено

35
0

Само два дни след сензационното второ място на Фернандо Алонсо в Барселона от Рено обявиха, че директора на моторния отдел на тима Жан-Жак Ис напуска.
Според съобщението до медиите пуснато от фирмата Ис напуска, за да търси нови предизвикателства за себе си. Освен това е изразена и пълната благодарност на екипа към Ис.
Точната причина за тази изненадваща раздяла не е ясна. В началото на годината Ис бе върнат към отдела за развитие на двигателите, за да бъде намерена повече мощност за двигателя V10 на Рено, който е с най-широк ъгъл между цилиндрите в цялата Формула 1. Концепцията за този двигател принадлежи именно на Ис. Моторът на Рено определено страда от липса на мощност и изостава доста от тези на конкурентите. В последно време критиките вътре във фирмата към агрегата зачестиха и много хора настояха за разработването на по конвенционален двигател.
Наследник на Ис на поста шеф на отдела за разработка на двигатели почти сигурно ще бъде познатия Бернар Дюдо. Още при стъпването си в длъжност отсъствалият няколко години от пистите Дюдо заяви, че има идея за развитие на мотор с ъгъл между цилиндрите от 90 градуса. Дюдо е подготвил за Австрия покачване на мощността на сегашния двигател с около 30 к.с., а за състезанието на Маникур се очаква още по-голямо увеличение. С неговото назначаване се покачва шанса през следващия сезон фирмата да се откаже от сегашната революционна концепция за двигателите.