ГП на OAE след:
Последно състезание: Бразилия

Жене: В F1 трябва да се запазят помощните системи

26.04.2007 | Ерина Кръстева, Club F1 | коментара
Според Марк Жене в болидите от F1 трябва да се запазят критикуваните напоследък електронни системи, които помагат на пилотите, защото така се поддържа високото технологично ниво на спорта. Тест пилотът на Ферари не мисли, че въпросните системи, като тракшън контрола например, заличават индивидуалните способности на състезателите.
„Имам предвид, че трябва да има добър баланс. В края на крайщата, Формула 1 е върхът на технологиите. Така че, ако се премахнат всички високотехнологични решения, това няма повече да бъде F1. Затова считам, че има нужда от технологиите, трябва да има някакви помощни системи. Но е необходимо да сме внимателни да не са твърде много, защото в противен случай пилотът вече изобщо няма да е важен. ФИА носи отговорността винаги да е сигурна, че има баланс в това отношение”, коментира Жене.
Според някои хора тракшън контролът не оставя възможност пилотите да демонстрират истинските си способности на пистата. Испанецът обаче е на точно срещуположното мнение и дори даде пример с Алонсо и Фесикела, които разполагаха с един и същ пакет през сезон '06:
„Ако се върнете към миналата година, Фернандо Алонсо печелеше, но Джанкарло Фисикела завършваше трети или четвърти, така че разликата идва от пилота”
Препоръчваме ви:

Вашите коментари

Напиши коментар

Правила за писане на коментари

Горещи Оферти