Начало Картинг Зимна купа по картинг с участието на българин

Зимна купа по картинг с участието на българин

60
0

В края на ноември на пистата в Керпен се проведе Зимна kупа по картинг. Това е трасето, на което са израстнали братята Шумахер.

Състезанието е много силно, защото вече са приключили всички национални шампионати. Пилоти и отбори нямат стратегически ограничения и се борят без да има какво да губят.

В състезанието участва двукратният шампион в Югоизточната картинг зона – Симеон Иванов. Тази година Симеон кара за топ отбор – CRG Holland (CRG е един от най-големите производители на картинг шасита в света). Собственик на отбора е бивш световен шампион по картинг, а личният механик на Симеон е бил съотборник на Кими Райконен.

Симеон Иванов се състезава в клас Интер Континентал А.

Двигателят е 100 куб см., мощността 36+ к.с., работните обороти 20 000+ в мин., без съединител – коляновият вал и задната ос са директно свързани, спират само задните гуми.

Времето не беше благосклонно към състезателите, отборите и публиката. В неделя непрекъснато валеше сняг и дъжд с температура около нулата.

Състезанието се състоя от три манша (по 15 обиколки) след 5 минутна квалификация. За позициите си в отделните маншове пилотите получаваха точки, които определиха крайното им класиране.

В първия манш Симеон изпревари още в началото 5-6 пилота и се озова в челото на серията от близо 25 стартирали. Финишира 4-ти.

Вторият манш започна със закъснение от приблизително 20 мин (линейката трябваше да окаже съдействие на дете от публиката). Симеон стартира от 4-та позиция. В началния завой първите трима се извадиха един друг от пистата и Симеон излезе начело. С много прецизно и разумно каране той финишира втори.

Оставаше само финалът! Всички очакваха меле на първия завой, предвижданията обаче не се оправдаха. От лидерите на пистата беше изваден само един пилот и за съжаление това бе Симеон. Състезателят от неговота страна на пистата, но през един карт назад спря по-късно, блъсна с в карта непосредствено зад Симеон, и контактът бе достатъчно силен за да изхвърли пилота ни в зоната за сигурност. Той успя сам да запали машината си, което звучи много по-лесно отколкото е в действителност. Върна се в борбата и от последна позиция изпревари няколко пилота, финиширайки 16-ти от 35 стартирали във финала.

Така нашето момче зае 6-то място при равен брой точки с петия пилот.

В момента се подготвя документален филм за Симеон Иванов и неговият “път към Формула 1”, който ще се излъчи по Нова телевизия след 15 Януари 2006 г.

Следващият старт на Симеон е през Февруари 2006 отново на Зимна купа, но този път в Италия. Успех!