ГП на след:
Последно състезание: OAE

Британският старт от MotoGP ще бъде в Уелс

15.08.2014 | Стефан Илиев | коментара

От 2015 г., най-вероятно до 2024 г., британският старт от MotoGP ще бъде в Уелс, на пистата Circuit of Wales. Това обявиха от компанията Dorna Sports S.L. и шефовете на пистата, които подписаха договор за 5 години – от 2015 до 2019-а, с възможност за продължаване с още 5 (2020-2024).

Новата модерна писта е разположена близо до градчето Еб Вейл в Южен Уелс. В проекта са инвестирани 280 милиона паунда, а комплексът е разположен на 830 акра. Целта е това да стане комплекс на британския мотоспорт и ще бъде първата британска писта, направена изцяло за мотоциклетни състезания. Говори се, че условията и за пилотите, и за феновете ще са изключителни. Пистата трябва да стимулира развитието на местния бизнес и на туризма в региона Блайнай-Гуент, където е разположена.

Първият етап е построяването на писта на световно равнище според всички изисквания на FIM, а също така хотел, търговски и развлекателен комплекс. Дължината на трасето ще бъде около 5,63 км с естествена денивелация. Ще има покрита зона за учебни тренировки, трасе за мотокрос, трасе за триал и трасе за ендуро. Освен това ще има картинг писта и полигон за обучение на мотоциклетисти. При окончателното завършване на комплекса ще бъдат създадени над 6000 работни места.  

Майкъл Карик, изпълнителен директор на Circuit of Wales коментира: Договорът ни с Dorna е важен етап в развитието на пистата. MotoGP е квинтесенция на световните мотоциклетни състезания, с милиони фенове по целия свят и състезанията се правят на световно известни писти. Ние се стремим да отговорим на всички очаквания и сега работим с Dorna и FIM, за да нямаме никакви неприятни изненади.

Ако пистата не стане окончателно готова до 2015 г., договорът предвижда да има състезание на друго британско трасе, а от 2016 г. надпреварата да е в Уелс. Защо писта като Силвърстоун е пренебрегната, от Dorna не уточняват. Ричард Филипс, управляващ директор на Силвърстоун обаче твърди, че са искали да запазят MotoGP, но финансовите условия, наложени от Dorna са били неприемливи.

Препоръчваме ви:
Тагове: Dorna, Уелс, MotoGP

Вашите коментари

Напиши коментар

Правила за писане на коментари

Горещи Оферти