ГП на OAE след:
Последно състезание: Бразилия

Новият най-добър приятел на семейството – Opel Combo Life

20.02.2018 | Иво Кръстев, снимки Опел | коментара

Opel продължава своята продуктова офанзива, представяйки на пазара един истински многобоец в лицето на новия Opel Combo Life – семеен автомобил-чудо, който прави всичко възможно. Петото поколение на Combo е създадено на основата на изцяло нова конструктивна архитектура.

Той е изключително просторен, много практичен, гъвкав и многофункционален, оборудван е с една или с две задни плъзгащи се врати и може да бъде поръчан в къс (4,40 метра) дълъг (4,75 метра) вариант и с пет или със седем места.

С новия Opel Combo Life ще се превърнете в герой за вашия местен спортен отбор, транспортирайки целия екип от седем души плюс спортната екипировка и облекла до мястото за провеждане на следващия мач.

Планираните "разширения" в състава на семейството могат да се разположат в пълен комфорт на трите индивидуални седалки на втория ред - всички със система за монтаж на детски столчета Isofix и да се насладят на великолепната гледка през панорамния покрив. Вашите приятели също ще се зарадват на отличното вътрешно пространство и със сигурност ще ви помолят да им заемете своя Opel Combo Life за следващата им разходка до най-близкия шведски мебелен магазин.

Но по-впечатляващ е начинът, по който новият Opel Combo Life повишава нивото по отношение на технологичните амбиции в този пазарен сегмент и издига равнището на безопасността и комфорта в ново измерение. Моделът е оборудван с технологии и електронни системи за подпомагане на водача, добре познати от компактния клас автомобили и SUV сегмента на пазара като функцията за предупреждение за сънливост на водача DDA (Driver Drowsiness Alert), камерата за обратно виждане RWC (Rear View Camera) със 180° панорама от птичи поглед, head-up дисплей, система за подобряване на сцеплението IntelliGrip и комфортни функции като отоплението на седалките и отопляемия кожен волан.

Една новост в гамата от асистиращи системи на Opel е страничната защита (Flank Guard). Тя подпомага водачите, когато правят маневри с ниска скорост. И в допълнение към всичко това, дизайнът на Opel Combo Life е истинско удоволствие за окото благодарение на самоуверените пропорции на каросерията, които придават мощно и издръжливо излъчване на външния му вид.

"Новият Opel Combo Life е ключов елемент от нашата продуктова офанзива. Новото попълнение в гамата на марката със сигурност ще се хареса на семейните потребители със своята гъвкавост и вътрешен простор, съчетани с изключителна гама от ултрамодерни системи за подпомагане на водача, които правят шофирането по-безопасно, а пътуването много по-приятно", сподели главният изпълнителен директор на Opel Михаел Лошелер. "Този автомобил разполага с огромен потенциал за осигуряване на развитие и растеж на марката и ни дава възможност да атакуваме важния пазарен сегмент на малките ванове с нова енергия".

Удобни свръхмодерни технологии и електронни системи за подпомагане на водача

Новият Opel Combo Life се отличава със значително увеличен брой на високотехнологичните функции за безопасност и комфорт, повдигайки съществено летвата в своя сегмент. Инженерите на Opel са отговорили за пореден път на желанието на своите клиенти да направят високотехнологичните решения достъпни за семействата и са оборудвали  модела с широк спектър от технологии, които са извънредно полезни при всекидневното шофиране.

Tези новаторски, високотехнологични решения с отношение към безопасността включват:

 • Head-up дисплеят намалява опасността от отвличане на вниманието на водача, прожектирайки най-важните данни в непосредственото му зрително поле и намалявайки необходимостта от отклоняване на погледа му от пътя.
 • Системата за предупреждение за опасност от сблъсък отпред FCA (Forward Collision Alert) с функция за регистриране на пешеходци и режим на самостоятелно аварийно спиране AEB (Automatic Emergency Braking)[1] спомага за избягване на пътнотранспортни произшествия. Системата не само известява водача със звуков и светлинен сигнал, но и задейства самостоятелно спирачната система в случаите, в които дистанцията до движещото се отпред превозно средство се съкрати твърде бързо, а водачът не реагира на опасността.
 • Фронталната видеокамера Opel Eye е добре позната от бестселърите на марката Opel като Astra, Corsa и Mokka X. Тя регистрира и обработва различни изображения, осигурявайки основата за работа на електронни системи за подпомагане на водача като системата за разпознаване на знаците за ограничение на скоростта SSR (Speed Sign Recognition) и електронният асистент за поддържане на лентата на движение LKA (Lane Keep Assist).
 • Aвтоматичният круз контрол ACC (Аutomatic Cruise Control) поддържа зададената от водача скорост и при нужда я адаптира към тази на движещия се отпред автомобил, поддържайки безопасна дистанция.
 • Системата за интелигантно съобразяване на скоростта ISA (Intelligent Speed Adaptation) информира водача за ново ограничение на скоростта, установено от системата за разпознаване на знаците за ограничение на скоростта SSR (Speed Sign Recognition). При включени круз контрол или ограничител на скоростта, съобщение на екрана на блока с контролни прибори пред водача ще го попита дали не желае да промени настройките за скоростта на движение
 • Функцията за предупреждение за сънливост на водача DDА (Driver Drowsiness Alert) преценява степента на умора чрез проследяване на промените в стила на шофиране и предлага на водача да направи заслужена почивка при следваща удобна възможност край пътя.

Маневрите за паркиране на автомобила са по-леки и безопасни благодарение на:

 • Функция за странична защита FG (Flank Guard) [2] – новост в гамата от електронни системи на Opel за подпомагане на водача при паркиране и други маневри в тесни пространства. Подпомага водача при маневриране с ниска скорост и го предупреждава, когато има опасност автомобилът да се сблъска странично с различни препятствия (колони, прегради, стени или други превозни средства). Flank Guard използва дванадесет сензора, разположени по периметъра на каросерията, които анализират зоната в близост и предупреждават водача чрез екрана на инфоразвлекателната система при установяване на опасност от потенциален сблъсък. Визуалното предупреждение се допълва и със звуков сигнал.
 • Панорамната видеокамера за заден ход PRWC (Panoramic Rear View Camera) увеличава зрителното поле на водача към задната част на автомобила до 180 градуса, благодарение на което той може да види приближаващите отзад и отстрани други участници в движението при движение на заден ход.
 • Усъвършенстваната система за подпомагане на паркирането APA (Advanced Park Assist) улеснява още повече процеса на паркиране. Системата разпознава подходящите за паркиране места и паркира автомобила автоматично. Системата е в състояние и самостоятелно да излезе от паркинга. И в двата случая водачът трябва само да работи с педалите и да превключва предавките.

Семействата с вкус към приключенията, които желаят да изследват природата извън утъпканите пътища , вече нямат причини за притеснения от вида на настилката благодарение на едно интелигентно решение:

 • Системата за контрол на сцеплението IntelliGripвече позната от Opel Grandland X, се предлага допълнително и използва електронно управляван диференциал на предния мост, който адаптира разпределението на въртящия момент между предните колела, при необходимост позволява приплъзване и съвместно с автоматичната трансмисия регулира моментите за превключване на предавките и реакциите при подаване на газ. По този начин се осигурява възможно най-добро сцепление с настилката и стабилно поведение на пътя независимо от това дали Combo Life се движи в кал, по пясък, на мокра настилка или в сняг.

Зимните излети също са по-приятни благодарение на многобройните комфортни възможности и удобства:

 • Отопението на облицования с кожа волан е уникално в този пазарен сегмент удобство, което гарантира, че водачите на Combo Life никога няма да се притесняват за студените си ръце.
 • Отопляемите предни седалки държат студа далеч и повишават значително удобството в студените дни.
 • Системата за допълнително отопление работи независимо от двигателя и може да загрее купето на автомобила до комфортна температура преди потегляне. Допълнителното отопление може да се задейства чрез таймер или посредством дистанционно управление, създавайки винаги уютна атмосфера с комфортни температури.

Combo Life предлага също и типичните за марката Opel модерни инфоразвлекателни системи, предлагащи съвместимост с Apple CarPlay и Android Auto и до осеминчови капацитивни цветни сензорни екрани. Удоволствието за пътниците се увеличава допълнително от различните възможности за зареждане на мобилни устройства. USB гнездата на предния и задния ред седалки позволяват батериите на таблетите и смартфоните да се зареждат дори когато децата гледат любимите си клипове в YouTube. Електрическият контакт с 230 V в отделението за краката на пътника до водача позволява дори вклюване на лаптоп компютър. Съвместимите смартфони на свой ред могат да бъдат зареждани безжично и изключително удобно – само чрез поставяне върху индуктивния панел, разположен под приборите за управление на климатичната инсталация на централната конзола.

Отлични за семейна употреба – комфорт и функционалност

Изключителната гъвкавост и функционалност при най-новия представител на продуктовата офанзива на марката Opel са може би дори по-очаквани от широката гама високотехнологични решения. Моделът се предлага като стандартна версия с дължина 4,4 метра и като удължен с 35 сантиметра вариант с две задни плъзгащи се врати като допълнително оборудване. И двата варианта са с височина на каросерията от 1,8 метра и се предлагат в конфигурации с пет и седем места, които са в състояние да гарантират простор и комфорт при пътуване дори на многочислените семейства и техните два голдън ретрийвъра.

За притежателите на новия Opel Combo транспортирането на големи количества багаж, на значителен брой спортно оборудване до мястото за прекарване на ваканцията или дори на по-едри домашни любимци също ще бъде сравнимо с детска игра. Петместната версия със стандартна дължина има минимален багажен обем от 597 литра. Хората, които имат нужда от още по-голямо пространство, очевидно могат да се насочат към версията с дълго междуосие, при която минималният багажен обем е цели 850 литра.

Въпреки това, Combo Life е не само просторен и изключително удобен семеен ван - моделът може с лекота да изпълнява и ролята на малък лекотоварен автомобил. При сгънати задни седалки обемът на багажника на стандартната версия нараства повече от три пъти, достигайки 2 126 литра, което означава, че транспортирането на къмпинг оборудване, велосипеди или големи кашони от точка А до точка Б вече не е никакъв проблем. Удължената версия на Combo Life естествено предлага още по-голям товарен капацитет, когато задните седалки са сгънати надолу. При тази конфигурация с нея може да превозите невероятните 2 693 литра товари. Наред с това, създателите на модела са помислили и за транспортирането на дълги предмети. За целта седалката за пътника до водача се сгъва наравно със задните седалки, разширявайки пространството по начин, който позволява транспортирането дори на сърфове. Конструкторите са се погрижили също и за оползотворяване на досадната празнина, която понякога остава между багажа и задната врата, с помощта на допълнително предлагания отваряем заден прозорец – решение, което се среща при много престижни SUV модели.

Вторият ред седалки и при двата варианта също се грижи за удоволетворяване на индивидуалните предпочитания на пътниците. Клиентите ще могат да избират между стандартната, разделена в отношение 60/40 седалка на втория ред и предлаганата като алтернатива вариант с три индивидуални седалки, които могат да се сгънат удобно откъм страната на багажника[3]. И в двата случая всяко от местата е оборудвано серийно със своя отделна система Isofix за монтаж на детски столчета, което дава възможност за поставяне на три столчета за деца едно до друго – нещо много рядко предлагано на пазара. Освен това горните точки за фиксиране на монтираните в посока на движението детски столчета са конструирани така, че да намалят до минимум движението напред на столчето и детето в случай на челен удар и по този начин значително намаляват рисковете от нараняване. Паралелно с това, плъзгащите се странични врати гарантират извънредно лесен достъп до пътническото пространство.

Независимо дали на задния ред седалки пътуват деца или възрастни, всички те могат да се наслаждават на великолепния изглед през панорамния покрив. Той дава възможност да се насладите на звездните нощи или да прегърнете топлите лъчи на слънцето. Когато слънцето стане твърде силно за предпочитанията на пътуващите, покривът може да се затвори с помощта на електрозадвижваната слънчезащитна щора, която осигурява пълна защита и се задейства с бутон на конзолата на тавана. В отворено положение панорамният стъклен покрив допринася допълнително за усещането за простор, създавайки едновременно с това светла и приятна атмосфера в купето.

Най-добрият спътник в пътешествията

Възможностите за съхранение на вещи в купето при Combo Life отговарят напълно на гъвкавата функционалност на автомобила и могат да служат за еталон в този сегмент от пазара. Голямото централно отделение може да поеме всичко - от 1,5-литрови бутилки с напитки до смартфони и от портфейли до таблети. В допълнение към него, пътниците на предните и задните седалки могат безопасно да съхраняват своите лични вещи и в големите отделения във вратите. Пътниците отзад могат да оставят своите таблети на сигурно място в джобовете в облегалките на седалките отпред, а водачът и пътникът на предната седалка имат на свое разположение горна и долна жабка на арматурното табло. Горната е идеална за съхранение на големи предмети, тъй като обемът й е изключително впечатляващ благодарение на преместването в покрива на фронталната въздушна възглавница за пътника отдясно. И това в никакъв случай не е всичко. При поръчка на модела с допълнително предлагания панорамен покрив, Combo Life ще бъде оборудван с горно багажно отделение със серийно LED осветление, преминаващ централно по цялата дължина на вътрешното пространство. Освен това, в тази конфигурация новият модел е оборудван също и с голяма 36-литрова кутия за съхранение на вещи, монтирана над горния панел на багажника. Това допълнение е особено полезно в случаите, в които багажникът не е пълен до покрива и дава възможност за интелигентно оползотворяване на това обикновено свободно пространство без да се пречи на видимостта в огледалото за обратно виждане. Кутията е идеална за съхранение на дрехи, книги или малки играчки като любимото плюшено мече например. Вещите в нея могат да се поставят от задната страна, когато капакът на багажника е отворен или през допълнително предлагания отделно отварящ се заден прозорец, а достъпът до нея се улеснява и от двете плъзгащи се врати пред кутията.

Клиентите, които се нуждаят от още по-голямо товарно пространство и възможности за съхранение, както и тези, които искат да теглят малка каравана или ремарке (тегло на прикачния товар до 1 500 кг), могат естествено да пътуват с прикачен товар, използвайки удобството на допълнително предлаганите фиксиран или демонтируем теглич. За да се гарантират възможно най-безопасни условия на шофиране, поръчаните с теглич Opel Combo Life се предлагат серийно с електронна система за стабилизиране на прикачния товар TSC (Trailer Stability Control). Тази допълнителна функция на системата за електронна стабилност ESP стабилизира ремаркето при евентуално поднасяне и при необходимост намалява скоростта на автомобила. Ако тези мерки се окажат недостатъчни за предотвратяване на опасността, системата намалява още повече подавания от двигателя въртящ момент и задейства спирачната система, така че автомобилът и ремаркето да бъдат изведени възможно най-бързо от опасната ситуация.

Приветливо излъчване - балансирано, здраво и уверено

Новият Combo Life се отличава сред тълпата по улиците не само със своите високотехнологични решения, изключителен простор и невероятна гъвкавост – новото попълнение в гамата на марката прави впечатление и със своите привлекателни пропорции. В сравнение с останалите автомобили в този пазарен сегмент, неговата каросерия има по-къс преден надвес и по-висок преден капак. Изглежда по-балансиран, здрав и уверен. Отпред личи ярко марковата идентичност на Opel с изящно изпълнени детайли, засилващи усещането за прецизност и здравина.

Високият преден капак е допълнен с две изчистени линии, която преминават от челното стъкло до предната решетка и подчертават стабилността на автомобила. Най-изразителната част от новия модел безспорно е областта около предната решетка, където фаровете с типичните за Opel криловидно оформени дневни LED светлини се свързват прецизно и хармонично помежду си в прецизно очертана линия. Двете хромирани криловидни лайстни в решетката обхващат емблемата Opel Blitz. Внушителните арки на калниците, свързани помежду си чрез страничните прагове, допълнително подчертават здравината и солидността в осанката на новия Opel Combo Life. Оформлението на задната част на каросерията е подчертано линейно, следвайки вертикалната тема и подчертавайки изключително практичнта природа на автомобила, създавайки естетична рамка на внушителния капак на багажното пространство.

Стремежът към постигане на оптимална ергономичност на работното място на водача е изиграл решаваща роля в оформлението на интериора. Благодарение на този подход, новият модел предлага отлично организирана кабина, в която всички контролни прибори и уреди за управление на функциите са лесни за откриване и достигане от водача. Центъралната конзола е ясно разделена на три различни зони. По-голямата част от пространството в горната част се заема от инфоразвлекателната система. По-надолу водачът открива контролния панел с приборите за настройка на работата на системите за отопление и вентилация, а най-отдолу има подходящо място за съхранение на бутилка от 0,5 литра. Хромираните акценти върху облицования с кожа волан, върху дръжките на вратите и вентилационните решетки придават допълнителен характер на интериора.

Под предния капак клиентите на новия Opel Combo Life ще открият възможност за избор между разнообразни бянзинови и дизелови турбодвигатели с директно впръскване на горивото. Всички задвижващи агрегати съчетават удоволствието от шофирането с енергийна ефективност и изключително нисък разход на гориво. Двигателите могат да бъдат съчетани както с пет или шестстепенни механични предавателни кутии, така и с първата в този сегмент от пазара осемстепенна автоматична трансмисия.

 [1] Системата работи автоматично при скорост на движение над 0 км/ч и под 85 км/ч. В диапазона от 5 до 30 км/ч максималното спирачно усилие за намаляване на скоростта на сблъсъка е 0,9 g. От 30 до 85 км/ч системата намалява скоростта до максимум от 22 км/ч. След преминаване на този праг, водачът трябва да използва самостоятелно спирачките за допълнително намаляване на скоростта.

[2] Работи при скорост на движение под 10 км/ч

[3] Ще се предлага на пазара от 2019 година 

Препоръчваме ви:
Тагове: Opel, Opel Combo Life, SUV, Опел

Вашите коментари

Напиши коментар

Правила за писане на коментари

Горещи Оферти